Ingrediënten

2 verse ananassen
2 dl water
500 gram suiker
500 gram palmsuiker
3 eetlepels glucosestroop
10 stuks kruidnagel
10 stuks kardemom zaden
5 stuks steranijs
2 stuks vanillestokjes
1 blik lychee (1,5 dl sap voor de room)
1,5 dl slagroom
Olijfolie
15 plakjes bladerdeeg
Eigeel vloeibaar
2 bakjes Atsina cress

Bereiding

  1. Oven voorverwarmen op 170° C.
  2. Verwijder de boven- en onderkant van de ananas en snijd vervolgens plakken af met een dikte van 1,5 cm. Maak met een steker (8 cm) een mooie schijf. Gooi de buitenste rand met de schil weg. Verwijder met een kleinere steker het hart uit de schijf Ananas.
  3. Doe het water, de suiker en de glucosestroop in een steelpan en laat koken. Doe dit op een kleine gaspit, niet roeren maar de warmte zijn werk laten doen.
  4. Voeg de kruidnagels, steranijs en de kardemom toe. Snijd de vanillestokjes open, schraap het merg eruit en voeg alles bij het suikerwater. Laat het suikerwater inkoken tot karamel.
    Niet meer roeren, niet op een te hoog vuur, de zijkanten van de pan mogen niet verbranden.
  5. Doe 1 op 1 room en lychee sap tezamen met een scheutje Olijfolie in een kidde. De lychee’s leg je als garnering bij het gerecht.
  6. Verwijder de specerijen.
  7. Schenk de karamel in de ronde platte taartvormpjes.
  8. Leg de ananas op de karamel. Zet de taartvormpjes in de voorverwarmde over van 170°C, en laat dit gedurende 10 minuten garen in de oven. Het eerste vocht karamel trekt nu in de ananas.
  9. Oven voorverwarmen op 190° C.
  10. Steek de plakjes bladerdeeg rond uit met een steker van 9 cm (iets groter dan de ananas) en leg deze op de ananas. Smeer de bladerdeeg in met eigeel en strooi er suiker over.
  11. Goudbruin afbakken op 190°C gedurende 12 tot 15 minuten.
  12. Giet het overtollige sap uit de pas gebakken tarte tatin in een pannetje. Leg de tarte tatin omgekeerd op het midden van het bord.
  13. Verwarm het opgevangen sap, laat zo nodig nog iets indampen en vermeng met een beetje olijfolie. Houd de pan in beweging tot het sap en de olie zich hebben vermengd.
  14. Gebruik deze saus om rond de tarte tatin te draperen.
  15. Verrijk het gerecht met een flinke pluk Atsina Cress.
  16. Spuit drie toefjes lycheeroom uit de kidde rond de tarte tatin en serveer met een bolletje ijs.
  • Nagerecht
  • Januari 2018
  • Beoordeling