Ingrediënten

Parfait

100 gram koffiebonen
1150 gram room
360 gram kristalsuiker
220 gram eigeel
0,5 dl amaretto
1stuks vanille stokje
 
 
 
 
 

Wiskey room

100 gram suiker
500 gram room
2 dl wiskey
 
 
 
 

Boterkoek

400 gram basterdsuiker
600 gram bloem
500 gram roomboter
1 stuks ei
0,5 citroen
10 gram zout
1 stuks vanillestokje
 
 

Kletskoppen

125 gram eiwit
160 gram suiker
70 gram bloem
50 gram hazelnoten
50 gram roomboter
 
 
 
 
 
 

Kruimelvlaaitje

300 gram bloem
18 gram gist
80 ml melk lang lekker
30 gram suiker
120 gram roomboter
 

Banketbakkers room

½ liter melk
1 stuks vanille stokje
120 gram eigeel
40 gram maïzena
 

Kruimels

80 gram suiker
100 gram roomboter
150 gram bloem

Bereiding

Parfait
  1. Room lobbig kloppen.
  2. Suiker dusdanig opzetten met water zodat het net onder staat. Dan koken tot 110 graden C samen met het vanillemerg en de koffiebonen.
  3. De dooiers intussen opkloppen op de hoogste stand en als de siroop gereed is de machine stilzetten, siroop erbij en koud kloppen onder de machine op de hoogste stand.
  4. Vervolgens mengen met de room en de amaretto en proeven.
  5. Indien de parfait op smaak is in de kopjes doen tot ¾ tot aan de rand en invriezen.

 

Whisky room
  1. Room lobbig kloppen.
  2. Suiker dusdanig opzetten met water zodat het net onder staat. Koken tot een lichte karamel.
  3. Vervolgens de whisky erbij en flamberen zodat de alcohol verdampt. Af laten koelen en bij de room voegen.

 

Boterkoek
  1. Boter met de suiker in de bekken losdraaien met de bisschop.
  2. Eieren toevoegen, vanillemerg en het citroensap.
  3. Bloem toevoegen en kort laten draaien even doorkneden met de hand.
  4. Een slede invetten met pancoating en 2 x vetvrijpapier erin leggen. De boterkoek erin doen goed verdelen en glad afstrijken met een warm paletmes.
    Instrijken met losgeklopt ei dooiertje en water. 20 minuten afbakken op 180 gr bakken

 

Kletskoppen
  1. Eiwit en de suiker losroeren in de kitchenaid met de bisschop( niet opkloppen).
  2. Hazelnoten licht bruineren en cutteren in de Magimix let op niet te lang.
  3. De gesmolten boter toevoegen en aansluitend de bloem.
  4. Bakkersmatje inspuiten met pancoating en met behulp van de achterkant van een lepel de gewenste dunne rondjes draaien.
  5. Afbakken op 180 graden circa 8 minuten totdat ze goud bruin zien.
  6. Als ze uit de oven komen gelijk afsteken met een platen mes en direct in de gewenste vorm brengen Noot: ze worden vrij snel hard na het bakken)
  7. Afgedekt bewaren

 

Kruimelvlaaitje
  1. Voor het deeg doen we alle ingrediënten in de bekken en mengen het met de deeghaak tot een glad deeg, dek af en laat rusten.
  2. Voor de banketbakkersroom doe je 80% van de melk in een passend kookpannetje. Breng aan de kook met de vanillemerg doe de overige melk bij de dooiers, suiker en de maïzena en maak hiervan een glad papje.
  3. Als de melk tegen de kook aan is het papje mengen met de melk en hier onder voortduren roeren een vla substantie van koken op matig vuur.
  4. Op ijswater terug koelen en afdekken met slagersfolie terwijl de massa terug koelt.
  5. Doe de gele room in een spuitzak.
  6. Voor de kruimels de boter met de suiker op de bank roeren tot de boter wit is en de suiker bijna opgelost is. En de bloem eronder door kruimelen (kruimeltechniek).
  7. Het vlaaitje in totaal….(?) Rol het deeg uit tot een mooie dunne plaat en steek er de gewenste rondjes uit afhankelijk van je vorm, vaak iets ruimer nemen dan de vorm is.
  8. Plaats de rondjes in de vorm en duw ze stevig aan leg er wat bakpapier op en steentje en bak blind af. Op 175 graden ongeveer 10 minuten.
  9. Verwijder de stenen en het bakpapier en spuit er banketbakkersroom erin tot aan de rand.
  10. Dek af met de kruimels en bak circa 8 min op 180 graden af. Bestuif met poedersuiker en serveer de Limburgse vlaaitjes bij voorkeur lauw warm.

 

Voorstel wijn

Bruadar Liqueur

Bruadar Likeur is een niet te zoete Schotse Honinglikeur gemaakt van Malt Whisky, honing en Sloe Berries. 22%vol.

  • Nagerecht
  • September 2017
  • Beoordeling
  • 1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
    You need to be a registered member to rate this.
    Loading...