Courgettesoep met een soezenrastertje en kwarteleitje

TUSSENGERECHT
JUNI 2017
12
/5

INGREDIENTEN

Courgettesoep

3 stgrote wortels
1 stprei
3 stui, gesnipperd
5 tnknoflook
2 sttomaten
4stengels bleekselderij
5 stcourgette
1bouquet garni van 
 tijm, peterselie, dragon, kervel
10takjes verse munt
3 dlslagroom
3 ltrwater
 Optioneel: groentebouillonblokje(s) naar smaak
1 elzeezout
 scheutje olijfolie
 peper en zout
Soezenraster
1,5 dl melk
90 gr eiwit, vloeibaar
60 gr eigeel, vloeibaar
75 gr bloem
75 gr boter
maanzaad
AFWERKING EN PRESENTATIE
12 st kwarteleitjes
olijfolie

BEREIDING

Courgettesoep

  1. Snij de uien en de knoflook en bak deze met een flinke scheut olijfolie in een soeppan glazig voor ca. 2-3 minuten.
  2. Snij de overige soepgroente, uitgezonderd de courgettes, in grove stukken en doe deze bij de uien en knoflook. Laat dit geheel onder zachtjes doorroeren ca. 3 minuten mee stoven.
  3. Breng ondertussen het water aan de kook. Doe dit bij de groentes en voeg 1 el zeezout en het bouquet garni toe. Laat de soep 40 minuten zachtjes trekken met de deksel op de pan.
  4. Haal de soep van het vuur en laat ze 15 minuten rusten. Doe het geheel door een fijne zeef.
  5. Snij ondertussen de courgettes klein. Doe deze in de soep en breng het geheel opnieuw aan de kook. Laat de soep ca. 20 minuten zachtjes doorkoken. Controleer op gaarheid.
  6. Scheur de blaadjes munt van de takken en hak ze fijn en voeg ze toe aan de courgettesoep.
  7. Zet het vuur uit en pureer alles met de staafmixer en roer de slagroom er door. Breng op smaak met peper en zout. Eventueel nog groentebouillonblokjes naar smaak toevoegen.

Soezenraster

  1. Oven voorverwarmen op 160ºC.
  2.  Breng de melk met de boter tegen de kook aan.
  3. Zeef de bloem en voeg deze toe. Meng het geheel goed door elkaar en laat dit enkele minuten doorgaren op zacht vuur.
  4. Haal de pan van het vuur. Doe het mengsel in de Kitchenaid met de witte vleugelgarde (bisschopsmijter). Niet de draadgarde hiervoor gebruiken! Voeg beetje bij beetje het eigeel/wit er aan toe onder rustig mengen.
  5. Laat het geheel afkoelen en doe dit in een spuitzak.
  6. Spuit op een siliconenmatje/ bakpapier de vorm van een raster (ca 10 cm doorsnede).
  7. Bestrooi ze licht met maanzaad en bak ze af in een voorverwarmde oven op 160˚ C tot ze lichtbruin zijn.

AFWERKING EN PRESENTATIE

  1. Bak de kwarteleitjes zachtjes in een beetje olijfolie. Zorg dat de dooier heel blijft. Steek de dooier uit met een steker.
  2. Giet de soep in soepkommen. Leg op de rand van de soepkom het soezenraster en daarop het kwarteleitje.
AFDRUKKEN

Menu juni 2017

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.