Gazpacho met knoflooklangoustines

VOORGERECHT
JULI 2017
12
/5

INGREDIENTEN

Gazpacho

1.800 grrijpe rode tomaten
2 stmiddelgrote komkommer
1 stgroene paprika
1 tnknoflook, gepeld
2 elsherryazijn
3,5 dlvirgen extra olijfolie
 zeezout
Garnering
2 st middelgrote komkommer
8 st pruimtomaten
2 st rode paprika
2 st groene paprika
4 st sjalotten
8 sneetjes boerenbrood

Langoustines

40 stgrote langoustines
8 elvirgen extra olijfolie
8 tnknoflook, in dunne plakjes
2 stgedroogd chilipepertje
2 tlcognac
2 tlpeterselie, fijngehakt
 zeezout
PRESENTATIE
fijngehakt bieslook

BEREIDING

Gazpacho

  1. Snijd de tomaten in vieren en doe ze in een keukenmachine.
  2. Schil de komkommer en snijd hem in stukken.
  3. Halveer en ontpit de paprika en snijd hem in grote stukken.
  4. Doe de groenten in de keukenmachine. Voeg de knoflook en azijn toe en zet de machine aan. Voeg olie en zout naar smaak toe.
  5. Giet de gazpacho door een zeef in een kan en zet hem minstens 30 minuten in de koelkast.

Garnering

  1. Snijd de komkommer in de lengte doormidden en schep de pitjes eruit. Bestrooi de rest met zout en laat hem een uur liggen om zijn vocht af te staan.
  2. Spoel de komkommer af en snijd hem in stukjes.
  3. Snijd de onderkanten van de tomaten en lokaliseer de viezige ‘scheidingswand’ van een van de segmenten van de tomaat. Maak daar een snee en trek het vel en vlees naar buiten zodat de pitjes zichtbaar worden. Haal het geheel eruit maar houd de geleiachtige massa intact. (het geheel van zaadjes en de omringende gel mag niet kapot gaan.) Doe dat ook bij de andere tomaten.
  4. Ontpit de paprika’s en snijd ze in stukjes.
  5. Snijd de sjalotten klein.
  6. Meng de komkommer, paprika en sjalotten.
  7. Snijd het brood in blokjes van 1 cm en bak die in olijfolie op niet te hoog vuur goudbruin.

Langoustines

  1. Verhit de olijfolie in een middelgrote koekenpan op tamelijk hoog vuur. Bak de knoflook in 3 minuten bruin.
  2. Doe er de langoustines en het pepertje bij en bak de langoustines 2 minuten per kant.
  3. Laat de cognac een minuutje mee pruttelen.
  4. Bestrooi het geheel met peterselie en zout.

PRESENTATIE

  1. Haal voor het opdienen de gazpacho uit de koelkast.
  2. Leg 3-4 langoustines en een pakketje tomatenpitjes in het midden van elke kom. Schep het komkommermengsel eromheen en bestrooi het met bieslook.
  3. Leg 4 croutons op de komkommer.
  4. Druppel wat olijfolie over de langoustines en strooi er wat zeezout over.
  5. Geef de gazpacho er apart bij.
AFDRUKKEN

Menu juli 2017

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.