Ingrediënten

1800 g rijpe rode tomaten
2 middelgrote komkommer
1 groene paprika
1 teenknoflook, gepeld
2 eetlepels sherryazijn
3.5 dl virgen extra olijfolie
zeezout
garneren met: fijngehakt bieslook

 

voor de garnering
2 middelgrote komkommer
8 pruimtomaten
2 rode paprika
2 groene paprika
4 sjalotten
8 sneden boerenbrood

 

voor de langoustines
8 eetlepels virgen extra olijfolie
8 tenen knoflook, in dunne plakjes
40 grote langoustines
2 gedroogd chilipepertje
2 theelepel cognac
2 theelepel peterselie, fijngehakt
zeezout

Bereiding

  1. Maak eerst de gazpacho. Snijd de tomaten in vieren en doe ze in een keukenmachine. Schil de komkommer en snijd hem in stukken. Halveer en ontpit de paprika en snijd hem in grote stukken.
  2. Doe de groenten in de keukenmachine. Voeg de knoflook en azijn toe en zet de machine aan. Voeg olie en zout naar smaak toe.
  3. Giet de gazpacho door een zeef in een kan en zet hem minstens 30 minuten in de koelkast.
  4. Maak dan de garnering. Snijd de komkommer in de lengte doormidden en schep de pitjes eruit. Bestrooi de rest met zout en laat hem een uur liggen om zijn vocht af te staan. Spoel de komkommer af en snijd hem in stukjes.
  5. Snijd de onderkanten van de tomaten en lokaliseer de viezige ‘scheidingswand’ van een van de segmenten van de tomaat. Maak daar een snee en trek het vel en vlees naar buiten zodat de pitjes zichtbaar worden. Haal het geheel eruit maar houd de geleiachtige massa intact. (het geheel van zaadjes en de omringende gel mag niet kapot gaan.) Doe dat ook bij de andere tomaten.
  6. Ontpit de paprika’s en snijd ze in stukjes. Snijd de sjalotten klein.
  7. Meng de komkommer, paprika en sjalotten.
  8. Snijd het brood in blokjes van 1 cm en bak die in olijfolie op niet te hoog vuur goudbruin.
  9. Bak dan de langoustines. Verhit de olijfolie in een middelgrote koekenpan op tamelijk hoog vuur. Bak de knoflook in 3 minuten bruin. Doe er de langoustines en het pepertje bij en bak de langoustines 2 minuten per kant. Laat de cognac een minuutje mee pruttelen. Bestrooi het geheel met peterselie en zout.
  10. Haal voor het opdienen de gazpacho uit de koelkast. Leg 3-4 langoustines en een pakketje tomatenpitjes in het midden van elke kom. Schep het komkommermengsel eromheen en bestrooi het met bieslook. Leg 4 croutons op de komkommer. Druppel wat olijfolie over de langoustines en strooi er wat zeezout over. Geef de gazpacho er apart bij.
  • Tussengerecht
  • Juli 2017
  • 0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
    You need to be a registered member to rate this.
    Loading...