Ingrediënten

1200 gram paling
6 sneetjes brood
1 citroen
50 gram crazy pie

Bereiding

  1. Kook 5 liter water met 400 gram zout voor pekel en koel dit terug.
    >>> je kunt het voldoende hoeveelheid zoutgehalte testen met behulp van een stukje aardappel. Zinkt de aardappel dan is het zoutgehalte te laag, blijft deze drijven dan is het goed.
  2. Leg de paling erin en haal deze na minimaal een half uur eruit en spoel deze af.
  3. Spies de paling vast door de kop achter de kieuwen aan ijzeren pinnen( speten).
  4. We gaan nu de paling drogen

 
Hoe moet je paling roken?

De deur gaat bijna dicht en de schoorsteen hou je open. Nu zal de temperatuur gaan oplopen in de oven. Steeds vul ik mijn vuurlade met schone stukjes eikenhout zodat het regelmatig blijft branden. Hierbij probeer ik een constante temperatuur te bereiken van ongeveer 75 graden. Elke keer controleer ik of het goed gaat. Wanneer de temperatuur te veel oploopt zet ik de deur niet open maar ga ik ook meteen roken. Ik strooi over het vuur wat rookmot zodat de vlammen doven. De schoorsteen kan ook meteen iets meer dicht.
Het is een beetje spelen met de openingen van je kast.

De paling zal het lekkerste smaken als er weinig vet verloren gaat. Wanneer het vet uit de paling begint te lopen is hij meestal gaar. Je kunt dit controleren door in de paling te knijpen. Als je voelt dat het zachte visvlees ingeknepen kan worden tot bijna op de graat is de garing al perfect. Met een kerntemperatuurmeter kun je het ook checken. Bij 72 graden Celsius is de paling gaar en dan zijn eventuele bacteriën ook gedood.
Wanneer de kleur van de paling nog niet helemaal naar tevredenheid is, kun je gewoon blijven roken zolang je de temperatuur maar laat zakken. Dus rook maar gerust door bij een kasttemperatuur van 40 tot 50 graden. Klein beetje vuur opstoken tot het goed gloeit en meteen weer rookmot of snippers er op

Presentatie

Serveer de paling op een geroosterd sneetje brood en serveer er citroen partje bij en garneer met crazy p.

  • Tussengerecht
  • Juni 2018
  • Beoordeling