Ingrediënten

Pruimendressing
175 gr gedroogde pruimen
80 gr mango, gecutterd
1 el. citroensap
1 el. rode wijnazijn
1 tl. verse gember, gecutterd
1 klein teentje knoflook uit de knijper

 

Mango salsa
1 mango
2 sjalotjes
1 tl. poedersuiker
3 el. muntblaadjes, fijn gesneden
1 el. verse limoensap

 

Tomaten salsa
2 vleestomaten
2 sjalotjes
3 el. Chinese peterselie
2 el. kappertjes
1 el. limoensap
1 el. olijfolie

 

Aubergine en zalm
400 gr aubergine
1 kg zalmfilets in 5 mm dikke plakjes gesneden (ongeveer 36 plakjes, 3 stuks pp)
1 el. szechwan chilisaus
1 el. olijfolie
500 gr aardappelpuree, gekruid
300 gr gemengde sla, kleingesneden

 

Voor de presentatie
1dl hoisinsaus, glas geroerd
3 eetl. ananassap
12 kerstomaatjes

Bereiding

Pruimendressing
Kook voor de pruimendressing de pruimen gaar. Verwijder de pitten en cutter het vruchtvlees. Voeg de gecutterde mango, citroensap, rode wijnazijn, gecutterde gember en het teentje knoflook toe en zet het afgedekt in de koelkast. De dressing moet een dikte van yoghurt hebben!

 

Mango salsa
Voor de mango salsa de mango schillen en ontpitten. Cutter het vruchtvlees. Hak de sjalotjes klein. Voeg de suikerpoeder, en gehakte muntblaadjes en limoensap er aan toe en zet deze in de koelkast.

 

Tomaten salsa
Voor de tomatensalsa de tomaten ontvellen, ontpitten en cutteren. Hak de sjalotjes, Chinese peterselie en kappertjes fijn. Voeg er limoensap en olijfolie bij en laat deze salsa buiten de koelkast 1 a 2 uur marineren.

 

Aubergine en zalm
Snijd de aubergine in blokjes en bak die in olijfolie in ca 6 minuten gaar. Kruid ze met zout en versgemalen peper. Snijd plakjes van de zalm, bestrijk ze met chilisaus en bak de losse plakjes even om en om in wat olijfolie. Snijd de sla klein. Maak een goed gekruide, stevige aardappelpuree.

 

Presentatie

Neem 12 pvc buisjes van 6 cm hoog met een diameter van 6 a 7cm en zet die op borden.

 

We bouwen het zalmtorentje al volgt op.
  1. Vul de pvc buisjes eerst met een laagje aardappel puree
  2. Leg hierop een plakje gebakken zalm
  3. Verdeel vervolgens de gebakken aubergine over de zalm
  4. Leg hierop de tomaten salsa, verdeel de sla in tweeën. Maak elke helft sla aan met 12 theelepeltjes vinaigrette.
  5. Verdeel nu een helft sla over twaalf pvc buisjes
  6. Leg daarop weer een plakje gebakken zalm
  7. Ga verder met de mango salsa
  8. Leg daarop de andere helft van de sla en dek dit af met het laatste (3e) stukje gebakken zalm. Leg bovenop de chili seared salmon een kerstomaatje.
  9. Haal de pvc buisjes voorzichtig omhoog, zodat het torentje blijft staan.
  10. Verdeel wat hoisinsaus, aangemaakt met het ananassap, rondom de Tiki. Gewicht is ongeveer 90 gram en het torentje is ca 4 cm hoog.
  • Voorgerecht
  • Mei 2016