Stoofpotje van varkenswangetjes met roqueforttaart

HOOFDGERECHT
JANUARI 2020
12
3/5

INGREDIENTEN

Stoofpotje

9 stsjalotten
5 stwortelen
1,2 kgvarkenswangen
60 grboter
1 elbloem
5 stknoflooktenen
4 takjestijm
4 stlaurierblaadjes
1 elmosterd, volle lepel
1 eltomatenpuree, volle lepel
2,5 dlkalfsfond
2,5 dlwitte wijn

Roqueforttaart

1/2 bosjepeterselie
1,5 stui
1,5 dlwater
22 grgist
275 grbloem
3,5 elolijfolie
30 grboter
85 grGruyère kaas
85 grRoquefort
1/3 ltrroom
5 steieren
 snuf zout

 

BEREIDING

Stoofpotje

  1. Snijd de sjalotjes klein. Maak de wortelen schoon en snijd ze in grove brunoise.
  2. Verwijder de vliesjes van de varkenswangen en snijd ze in wat grotere dobbelstenen. Kruid deze met peper en zout.
  3. Bruin de wangetjes in en beetje boter. Haal ze uit de pan en houd ze warm.
  4. Doe wat boter bij het baksel en stoof hierin de wortel met sjalotjes.
  5. Bestrooi de groenten met een lepel bloem, roer goed door elkaar en voeg de varkenswangetjes toe.
  6. Doe er de geperste knoflook, tijm, laurierblaadjes, mosterd en de tomatenpuree bij.
  7. Overgiet alles met wijn en kalfsfond en laat dit afgedekt op een matig vuur garen. Haal op het laatst de deksel van de pan en laat de saus tot de gewenste dikte inkoken.
  8. Verwijder de tijm en laurier en kruid de massa met peper en zout.

Roqueforttaart

  1. Hak de peterselie fijn. Hak de ui fijn.
  2. Laad de gist oplossen in lauw water. Maak een deeg van bloem, snufje zout, olijfolie, boter en de gewenste hoeveelheid gistwater.
  3. Kneed het deeg flink en laat het vervolgens een half uurtje rusten, afgedekt onder een handdoek. Rol het daarna dun uit.
  4. Neem een vlaaivorm en smeer dit dun in met boter en bestrooi dit met wat bloem.
    Leg het dun uitgerolde deeg in de vlaaivorm en laat het nogmaals 30 min onder een handdoek rusten.
  5. Bestrijk het deeg met een beetje olijfolie en bestrooi het met Gruyère kaas en Roquefort.
  6. Klop de eieren los.
  7. Meng de fijngesneden ui en peterselie met de eieren en room en giet dit over de kaas.
  8. Bak de taart in een voorverwarmde oven van 180 gr in ca 40 min gaar.
  9. Snijd de taart in 12 punten.

PRESENTATIE

  1. Leg in het midden van het bord de varkenswangetjes met voldoende saus en wortel.
  2. Leg er een puntje roqueforttaart bij en een takje peterselie
AFDRUKKEN

Menu januari 2020

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.