Mousse van mascarpone en chocolade

NAGERECHT
MAART 2020
12
3.5/5

INGREDIENTEN

Mascarpone mousse

90 greigeel
60 grwater
175 grsuiker
270 grmascarpone
30 grmelk
200 grroom
8 grgelatine
0,5 elsap van citroen
1 elamandellikeur
lange vingers
60 gr eigeel van vers ei
0,5 el water
90 gr eiwit van vers ei
75 gr suiker
70 gr bloem
70 gr aardappelzetmeel
suiker

Tuille

60 greiwit van vers ei
78 grbloem
60 grpoedersuiker
36 grsuiker
18 grroom
12 grzachte boter
  

Chocolademousse

60 greigeel
36 grwater
66 grsuiker
192 grchocolade puur
96 grroom
288 grroom
180 grchocolade puur

 

BEREIDING

Mascarpone mousse

  1. Klop de eidooiers met het water goed los, voeg de suiker toe en verwarm het al roerende tot 85°C. Klop het, als het geheel gebonden is, nog eens 5 min met de mixer zodat er een luchtige massa ontstaat.
  2. Klop de mascarpone met de melk los.
  3. Klop de room stijf.
  4. Week de gelatine in koud water.
  5. Verwarm 1 el mascarpone-mengsel en los de gelatine daar in op.
  6. Spatel het eimengsel, het mascarponemengsel en de slagroom door elkaar en voeg citroensap en amandellikeur toe.
  7. Neem 12 cilinders van 4 cm Ø en bekleed de onderzijde en binnenzijde met plastic folie. Zet deze op een plaat of snijplank en vul de cilinders met het mascarpone-mengsel tot de bovenzijde. Zet weg in de koeling.

Lange vingers

  1. Klop de eidooiers met het water luchtig.
  2. Klop het eiwit stijf en voeg hier in drie stappen de suiker toe.
  3. Spatel het stijve eiwit beetje bij beetje onder de opgeklopte dooiers.
  4. Zeef de bloem en het zetmeel en voeg toe aan het eimengsel.
  5. Doe alles in een spuitzak.
  6. Bedek een bakplaat met bakpapier en strooi hier suiker over. Spuit hierop het deeg in 15 worstjes van 10 cm lengte en bak ze 10 min in een oven van 200°C.

Tuille

  1. Draai alle ingrediënten met een deeghaak tot een gladde massa.
  2. Doe het beslag in een spuitzak met een klein mondje en spuit 5 linten op een matje met een lengte van ongeveer 30 cm en bak ze 7 min in de oven van 150°C.
  3. Open de oven, draai de linten om een houten stok en vorm ze in een spiraal. Dit moet snel gebeuren want als ze afkoelen gaat het niet meer. Herhaal dit 4 keer.

Chocolademousse

  1. Klop de eidooiers met het water goed los, voeg de suiker toe en verwarm het al roerende tot 85°C. Klop het, als het geheel gebonden is, nog eens 10 min met de mixer zodat er een luchtige massa ontstaat.
  2. Smelt de chocolade. Kook de (96 gr) room en meng deze met de chocolade.
  3. Klop de (288 gr) room stijf en spatel alles door elkaar. Zet weg in de koeling.
  4. Smelt de (180 gr) chocolade en doe het in een spuitzak. Bewaar in de warmhoudkast.

PRESENTATIE

  1. Zet het mascarpone torentje uit het midden op het bord.
  2. Spuit met de gesmolten chocolade een kronkelende sliert vanuit de mascarpone tot aan het einde van het bord.
  3. Spuit ook 3 stippen chocolade op het torentje en bestuif het torentje met cacaopoeder.
  4. Leg half op het torentje de tuille en plaats tegen het torentje de lange vinger.
  5. Kruimel 4 lange vingers en verdeel dit vanaf het torentje langs de chocolade sliert.
  6. Plaats 1 el chocolademousse aan het einde van de sliert.
AFDRUKKEN

Menu maart 2020

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.