Duet van Gyoza; vegetarisch en met vulling van varken en garnaal

TUSSENGERECHT
DECEMBER 2019
12
4/5

Gyoza skin oftewel dumpling vellen zijn ronde, witachtige deegvelletjes gemaakt van onder andere tarwebloem, zout en water. Gyoza vellen worden na het koken een beetje doorschijnend en glibberig. Om Japanse dumpling "gyoza" te maken, wordt er meestal met vlees en groente gevuld. Daarna worden ze in water of in een bouillon (soep) gekookt of in een pan gebakken.

INGREDIENTEN

Saus
100 ml Chinese zwarte azijn
2 el arachide olie
2 el koriander, fijngesneden
1 st rode peper
1 el geraspte gemberwortel
2 el sojasaus

Varken/garnaalvulling

150 grvarkensgehakt
150 grrauwe gamba, gepeld
2 stsjalotten, fijngesneden
2 elgember, gesneden
1 elsesamolie
1 ellichte soja
1 tlsuiker
1 tlmaïzena
40 stgyozavelletjes
 arachideolie

Vega vulling

150 grcashewnoten
3 elgedroogde curryleaf
150 grberkenzwammetjes
1 elgember,  fijn gesneden
2 stsjalotten, fijngesneden
1 elolijfolie
1 elsojasaus
1 tlmaïzena
1 tlsuiker
 mespunt chilipoeder
 peper en zout

Garnering

3 stbosuitjes
100 grtaugé
 gedroogde tropische vruchten
 rucola
PRESENTATIE
60 gr zwarte haringkaviaar
12 gr paprikapoeder,  mild
6 st takjes dille
12 st blaadjes groene sla

BEREIDING

Saus

Meng voor de saus alle ingrediënten bij elkaar en zet koel weg.

Varken/garnaalvulling

  1. Garnalen pellen, darmkanaal eruit halen. Hierna grof hakken.
  2. Sjalotten fijnhakken.
  3. Gember heel fijn snijden.
  4. Sjalotten, gamba’s, gehakt, gember, sesamolie, sojasaus, suiker en maïzena mengen. Kort in de Magimix draaien tot grof.

Vega vulling

  1. Rooster de cashewnoten met de curryleaf en chilipoeder.
  2. Dit geheel met de sjalotten, gember en olijfolie in de Magimix fijn draaien.
  3. Voeg de berkenzwammen erbij. Nog heel even pulsen. Voeg dan de rest van de ingrediënten erbij.
  4. Maak op smaak af met zout en peper.

Zowel voor de varken/garnaalvulling als voor de vega vulling geldt: Neem een blaadje gyoza in je hand. Doe een bolletje vulling erop. Bestrijk de zijkanten met water. Vouw één keer dubbel (half maantje) en plooi de rand.

Voor de vega kun je een andere vorm maken (bijv, rond).

Zet een koekenpan op middelhoog vuur. Doe er wat olie in en bak de vormpjes aan 2 kanten goudbruin. Vlak voor de uitgifte stoom je de vormpjes in een stoompan.

Garnering

  1. Taugé met beetje sesamolie roerbakken, moet knapperig blijven. Afblussen met zwarte Chinese azijn.
  2. Snij de bosui eerst in batons en daarna in dunne reepjes

PRESENTATIE

  1. Leg op een bordje wat rucola, wat gedroogde vruchtjes. Daarbij de taugé.
  2. Leg 2 vega en 2 varken/garnaalgyoza’s op de taugé.
  3. Dresseer met de saus en maak af met de bosui.
AFDRUKKEN

Menu december 2019

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.