Gemarineerde bietjes met geitenkaas, snijbiet en bietendressing

VOORGERECHT
NOVEMBER 2018
12
/5

INGREDIENTEN

Rode bieten

6 strode bieten, geschild en gekookt
50 grboter
2takjes tijm
400 grricotta van schapenmelk
 (of zachte geitenkaas)

Marinade

200 mlolijfolie
4 elwitte wijnazijn
4 elhoning
2 elfijne tafelsuiker
2 tltijmblaadjes

Dressing

2 elrode wijnazijn
6 elextra vergine olijfolie
2 elgeroosterde pijnboompitten, fijngehakt
  

PRESENTATIE

 Babyslablaadjes of kleine kruidenblaadjes

BEREIDING

Rode bieten (een dag vooraf)

  1. Snijd 4 grote bieten met een mandoline in plakjes.
  2. Stapel wat grotere schijfjes op elkaar en steek met een uitsteekvormpje 48 nette rondjes van 5 cm uit. Zet ze weg en bewaar de afsnijdsels.
  3. Maak de marinade: meng alle ingrediënten in een kom. Voeg de schijfjes biet een voor een toe en zorg dat ze rondom met de marinade zijn bedekt. Dek de schaal af met plasticfolie en zet hem een nachtje (zo lang mogelijk gevacumeerd, i.v.m. sneller opnemen smaak) in de koelkast.

Rode bieten

  1. Snijd de resterende bietjes in kleine staafjes (of in kleine blokjes) en bewaar de afsnijdsels weer. Verzamel alle afsnijdsels, doe ze in een pan en schenk er zo veel water op dat ze net onderstaan. Breng de bietjes aan de kook, temper het vuur en laat ze 20 minuten zachtjes koken.
  2. Verhit ondertussen de boter in een pan en voeg de tijm toe. Bestrooi de bietenstaafjes met peper en zout en bak ze in enkele minuten gaar. Schep ze af en toe om. Schenk de overtollige boter uit de pan en laat de bietjes op een met keukenpapier bedekt bord afkoelen. Zet ze tot gebruik in de koelkast.
  3. Bestrooi de zachte kaas met peper en zout en klop met een vork zacht. Schep de roomkaas in een spuitzak met een klein, recht mondstuk en leg die weg.

Koriandersaus

Doe de ingrediënten voor de koriandersaus in de blender (koriander, knoflook, rozijnen, groene pepers en citroensap). Pureer dit tot een gladde puree en breng op smaak met een beetje zout.

Dressing

  1. zeef het vocht uit de pan met bietenafsnijdsels en gooi de afsnijdsels weg.
  2. Doe het vocht weer in de pan en laat dat op hoog vuur inkoken tot een dikke siroop. Laat enigszins afkoelen en meng de rode wijnazijn en de olijfolie erdoor. Voeg peper en zout naar smaak toe.
  3. Voeg de gehakte pijnboompitten toe aan de dressing.

PRESENTATIE

  1. leg 3 gemarineerde schijfjes biet op elk bord. Spuit een net torentje geitenkaas midden op elk schijfje biet.
  2. Leg enkele staafjes biet boven op elk torentje en leg een tweede gemarineerd plakje biet daarop.
  3. Schep de dressing erover en garneer het gerecht met babyslablaadjes.
AFDRUKKEN

Menu november 2018

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.