Moinkballetjes van de BBQ met sweet & smokey BBQ-saus

AMUSE
JUNI 2018
12
2.5/5

INGREDIENTEN

Tomatenketchup
100 gr sjalotten
100 gr rode paprika
10 gr rode chilipeper
20 gr knoflook, pulp
10 gr gember
10 gr koriander, gemalen
2 gr paprikapoeder
2 gr nootmuskaat
1 st kruidnagel
500 gr rijpe tomaten
70 gr bruine basterdsuiker
2 dl rode wijnazijn
20 ml olijfolie
peper en zout, naar smaak
500 ml water

Sweet & smokey BBQ saus

40 grdonkere 5 gram mosterd
40 mlappelazijn
20 mlahornsiroop
20 mlhoning
20 grworcestersaus
15 grAmerikaanse mosterd (in de toko)
5 grchilipoeder
5 grknoflook
5 grkruidnagel, gevijzeld tot poeder
300 grtomatenketchup
40 grbruine basterd suiker
15 mlbruine rum

Moinkballetjes

1 kgkalfsgehakt
3 steieren
70 grpanko
100 grsjalot
2 grBBQ rub
100 grParmezaanse kaas
150 grspek

BEREIDING

Tomatenketchup

  1. Verwarm olijfolie in de pan en fruit de paprika, chilipeper, knoflook, gember , koriander, paprikapoeder, nootmuskaat aan.
  2. Voeg de kruidnagel toe en de tomaten samen met het water.
  3. Laat tot 1/2 inkoken en cutter de massa fijn, zeef het en doe het in een schone pan.
  4. Voeg de suiker en de azijn , peper en zout naar smaak toe.
  5. Laat inkoken tot de gewenste dikte.

Sweet & smokey BBQ saus

  1. Vijzel de zwarte peper en de kruidnagel tot poeder.
  2. Doe alle ingrediënten in een pan met dikke bodem en laat 5 minuutjes zachtjes doorkoken.
    Roer wel continu goed door de saus.
  3. Voeg de ketchup toe en blijf roeren.
  4. Breng op smaak met peper en zout.
  5. Zet de saus circa 30 minuten op de BBQ in een slede met rookmot erin.

Moinkballetjes

  1. Maak het gehakt aan met de BBQ rub, snipper de sjalotten en voeg dit toe.
  2. Rasp de Parmezaanse kaas fijn en meng dit ook samen met de eieren bij het gehakt.
  3. Voeg de panko toe en bak een klein beetje aan om de smaak te proeven.
    Breng daarna eventueel nog op smaak met peper en zout en rol er kleine balletjes van.
  4. Snijd de spek in dunne baantjes en vouw deze om het balletje heen.
  5. Rasp er nog wat Parmezaan over en bak ze 30 minuten indirect op de BBQ.
    Lak de balletjes telkens af met BBQ saus gemengd met honing.

PRESENTATIE

  1. Leg 2 moinkballetjes met een prikker op een bordje.
  2. Dresseer met de BBQ saus.
AFDRUKKEN

Menu juni 2018

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.