Cappuccino van koffieparfait met een boterkoekje, kletskop en kruimelvlaaitje

NAGERECHT
SEPTEMBER 2017
12
5/5

INGREDIENTEN

Parfait

100 grkoffiebonen
1.150 grroom
360 grkristalsuiker
220 greigeel
0,5 dlamaretto
1 stvanillestokje

Wiskey room

100 grsuiker
500 grroom
2 dlwhiskey

Boterkoek

400 grbasterdsuiker
600 grbloem
500 grroomboter
1 stei
0,5 stcitroen
10 grzout
1 stvanillestokje

Kletskoppen

125 greiwit
160 grsuiker
70 grbloem
50 grhazelnoten
50 grroomboter

Kruimelvlaaitje

300 grbloem
18 grgist
80 mlmelk lang lekker
30 grsuiker
120 grroomboter
Banketbakkersroom
1/2 ltr melk
1 st vanillestokje
120 gr eigeel
40 gr maïzena

Kruimels

80 grsuiker
100 grroomboter
150 grbloem

BEREIDING

Parfait

  1. Room lobbig kloppen.
  2. Suiker dusdanig opzetten met water zodat het net onder staat. Dan koken tot 110 graden C, samen met het vanillemerg en de koffiebonen.
  3. De dooiers opkloppen op de hoogste stand en als de siroop gereed is de machine stilzetten, siroop erbij en koud kloppen onder de machine op de hoogste stand.
  4. Vervolgens mengen met de room en de amaretto en proeven.
    Indien de parfait op smaak is de kopjes hiermee vullen tot ¾ aan de rand en invriezen.

Whisky room

  1. Room lobbig kloppen.
  2. Suiker dusdanig opzetten met water zodat het net onder staat. Koken tot een lichte karamel.
  3. Vervolgens de whisky erbij en flamberen zodat de alcohol verdampt.
  4. Af laten koelen en bij de room voegen.

Boterkoek

  1. Boter met de suiker in de bekken losdraaien met de bisschop.
  2. Eieren toevoegen, vanillemerg en het citroensap.
  3. Bloem toevoegen en kort laten draaien. Even doorkneden met de hand.
  4. Een slede invetten met pancoating en 2x vetvrij papier erin leggen. De boterkoek erin doen goed verdelen en glad afstrijken met een warm paletmes.
  5. Instrijken met losgeklopte eidooier en water.
  6. Ca 20 minuten op 180 gr afbakken.

Kletskoppen

  1. Eiwit en de suiker losroeren in de kitchenaid met de bisschop (niet opkloppen).
  2. Hazelnoten licht bruineren en cutteren in de Magimix. Let op niet te lang.
  3. De gesmolten boter toevoegen en aansluitend de bloem.
  4. Bakkersmatje inspuiten met pancoating en met behulp van de achterkant van een lepel de gewenste dunne rondjes draaien.
  5. circa 8 minuten afbakken op 180 graden C totdat ze goudbruin zien.
    Als ze uit de oven komen gelijk afsteken met een platen mes en direct in de gewenste vorm brengen.
    Noot: ze worden vrij snel hard na het bakken.
  6. Afgedekt bewaren

Kruimelvlaaitje

  1. Voor het deeg doen we alle ingrediënten in de bekken en mengen het met de deeghaak tot een glad deeg, dek af en laat rusten.
  2. Voor de banketbakkersroom doe je 80% van de melk in een passend kookpannetje. Breng aan de kook met de vanillemerg.
  3. Doe de overige melk bij de dooiers, suiker en de maïzena en maak hiervan een glad papje.
  4. Als de melk tegen de kook aan is het papje mengen met de melk en hier onder voortduren roeren een vla substantie van koken op matig vuur.
  5. Op ijswater terug koelen en afdekken met slagersfolie terwijl de massa terug koelt.
  6. Doe de gele room in een spuitzak.
  7. Voor de kruimels de boter met de suiker op de bank roeren tot de boter wit is en de suiker bijna opgelost is. En de bloem eronder door kruimelen (kruimeltechniek).
  8. Rol het deeg uit tot een mooie dunne plaat en steek er de gewenste rondjes uit afhankelijk van je vorm, vaak iets ruimer nemen dan de vorm is.
  9. Plaats de rondjes in de vorm en duw ze stevig aan. Leg er wat bakpapier op en een steentje en bak blind af. Op 175 graden ongeveer 10 minuten.

PRESENTATIE

  1. Serveer de cappucino en de koekjes op een schaaltje.
AFDRUKKEN

Menu september 2017

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.