Gegrilde Nabeta met een Oosterse vissaus en aardappelpuree

VOORGERECHT
MEI 2016
12
/5

De Nabeta is een diepzee papegaaivis die voorkomt in lagunes en zeewaartse rifgebieden in de Indo-Pacific, van de Rode Zee en Oost-Afrika tot het Genootschapseiland, in het noorden tot het zuiden van Japan en Hawaï. In de oostelijke Stille Oceaan komt de vis voor van de Golf van Californië tot Panama en de Galapagos-eilanden. Deze vis wordt meestal buiten de commerciële markten gehouden. Vissers houden ze en delen ze met hun vrienden! De sappige, witte vis is heerlijk.

Het is een geweldige gestoomde vis omdat hij vochtig, sappig wit vlees heeft. Mocht je niet aan de vis kunnen komen dan kan je voor dit gerecht ook tongschar gebruiken.

INGREDIENTEN

Oosterse vissaus

1 kloosterse sesamolie
1 elrozijnen, geweekt in warm water
2zoete uien, fijngehakt
1stengel citroengras (sereh), 25cm lang
8citroenblaadjes (daon djeroekpoeroet)
1/2 tnknoflook, geperst
1 klverse gember, fijn gehakt
0,5fles droge witte wijn
120 grkokosmelk, niet gezoet
1 klvissaus (nam pla)
1 klsuiker
1 tlchinese peterselie
1 tlbasilicum, fijngehakt
1 tlmunt, fijngehakt
1 tlpijpui, fijngehakt
 zout en versgemalen peper
 boter om te monteren
Aardappelpuree
1 kg aardappelen, iets kruimig
200 gr crème fraîche
50 ml melk
1 el peterselie, vers en fijngesneden
nootmuskaat
zout en peper
Nabeta
12 filets van nabeta (of tongschar)
1 dl oosterse sesamolie
zout en peper
PRESENTATIE
2 bosjes winterwaterkers

BEREIDING

Oosterse vissaus

  1. Doe voor de saus de sesam- en de olijfolie in een sauspan.
    Voeg er de ui, gespleten citroengras, citroenblad, knoflook en gember bij en laat het op een hoog vuur ca. 2 min. garen.
  2. Voeg er dan de wijn, kokosmelk, vissaus en de suiker bij en kook het tot 5dl in.
  3. Zeef de saus en houd ze warm.
  4. Net voor het uitserveren de Chinese peterselie, basilicum, munt en pijpui, allemaal fijngehakt, toevoegen aan de saus en monteren met boter.

Aardappelpuree

  1. Schil de aardappels en snijd ze in stukken.
  2. Kook de aardappels in ruim water met een snuf zout in ca. 20 minuten gaar.
  3. Giet af en kook ze nog enkele minuten droog zodat het meeste vocht verdampt is (des te droger de aardappels – des te luchtiger de puree).
  4. Stamp de aardappels fijn met een stamper of gebruik een pureeknijper.
    Terwijl je aan het stampen bent voeg je de melk, crème fraîche en de peterselie toe.
  5. Breng de aardappelpuree verder op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Nabeta

  1. Doe de olijfolie en de sesamolie in een grillpan en bak er de visfilets in.
  2. Laat ze uitlekken op keukenpapier en kruid ze met wat zout en versgemalen peper.

PRESENTATIE

  1. Maak de waterkers schoon. Leg een bedje waterkers op elk bord en leg hier de vis op.
  2. Garneer het met een toefje aardappelpuree en giet de saus er omheen.
AFDRUKKEN

Menu mei 2016

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.