Roomijs van macadamianoten met karamel en mixed fruit

NAGERECHT
MEI 2016
12
/5

De cherimoya wordt ook wel Jamaica-appel genoemd. Het is een hartvormige vrucht met een groene, soms lichtpaarse schil die schubben heeft. Het vruchtvlees is wit en romig en zeer zoet met oneetbare (giftige) zwarte pitten. Toch bevat de vrucht maar 13 g koolhydraten en 62 kcal per 100 gram. De pulp is wit, sappig, het heeft een aromatische, lichtzure smaak, soms beschreven als een mix van ananas, mango en aardbei. Heerlijk en gezond! De vrucht is rijp als de schil zwart begint te kleuren, daarna kun je de cherimoya niet lang meer bewaren.

Deze vrucht wordt steeds vaker in Nederland en België op markten, in supermarkten en in toko's verkocht. Koop alleen gave exemplaren. Een cherimoya is rijp als het vruchtvlees licht in te drukken is. En als de schil van groen naar zwart begint te kleuren, dan kun je hem nog 2-3 dagen bewaren.

INGREDIENTEN

Karamel

0,25 dlwater
300 grsuiker
3,5 dlroom
50 grboter
120 grgeraspte kokosnoot
Macadamianoten roomijs
150 gr macadamianoten
4 dl melk
150 gr suiker
3,5 dl room
10 eidooiers
0,5 dl kirsch, indien gewenst

Fruit

150 graardbeien
1doosje rode bessen
250 grcherimoya (of meloen)
1grote ananas
2bananen
1doosje bosbessen
1citroen, alleen het sap

BEREIDING

Karamel

  1. Neem een sauspan en breng het water met de suiker aan de kook. Niet in roeren!
  2. Doe een ovenwant aan. Als de suikersiroop gaat koken roer dan met een garde rustig van buiten naar binnen. Als de suiker bruin wordt de pan van het vuur nemen en in een keer de room toevoegen. LET OP: het lijkt een blok te worden. Blijf roeren, zet de pan weer terug op het vuur en roer de massa glad.
  3. Als de massa glad is de pan van het vuur halen en de boter erbij doen. Laat de saus afkoelen tot kamertemperatuur.
  4. Bij het uitserveren eventueel nog wat verdunnen met room.
  5. Rooster de kokos licht in de oven om bij de presentatie over de karamel te strooien.

Macademianoten roomijs

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  2. Spoel het zout van de Macademianoten. Hak de noten klein en verwarm ze even op een bakblik in de voor verwarmde oven, maar laat ze niet bruin kleuren.
  3. Breng de melk met de suiker en de room aan de kook. Haal dan de pan van het vuur.
  4. Klop de eierdooiers goed los tot de massa wit wordt. Voeg de room toe en klop goed door.
  5. Zet de pan nu in een warme bain marie en voeg er de melk/suiker/roommassa bij. Roer met een spatel ca 15 min. tot de massa gaat binden.
  6. Voeg nu de fijngehakte noten toe. Laat de massa afkoelen. Giet er, indien gewenst, de kirsch bij en draai er in de sorbetiere een stevige ijs van.

Fruit

  1. Was de aardbeien en de bessen en maak ze schoon.
  2. Snijd het cherimoya- of meloenvruchtvlees in blokjes.
  3. Schil de ananas, haal er de bruine pitjes en harde kern uit en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  4. Was de bosbessen en maak ze schoon.
  5. Doe al het fruit bij elkaar in een schaal en voeg er het citroensap bij. Zet het voorzichtig om.

PRESENTATIE

  1. Verdeel de saus over de borden. Strooi er de licht geroosterde kokos in en verdeel er dan het fruit over.
  2. Zet nu de borden 1 minuut in de tot zeer warm verhitte oven, tot de saus warm is en het fruit een beetje kleurt. Neem ze er dan uit.
  3. Leg in het midden een bol Macadamianoten ijs en serveer het direct uit.
AFDRUKKEN

Menu mei 2016

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.