Tournedos met ossenstaart en portsaus, witte en groene asperges en parelgort

HOOFDGERECHT
APRIL 2016
12
/5

INGREDIENTEN

Tournedos

12 sttournedos a 80 gram
 boter
 peper en zout

Ossenstaart

1 kgossenstaart
 boter
 peper en zout
 bouguet-garni
1 eltomatenpuree
1 ltrgevogeltebouillon
5 clrode port
5 clmadeira
Asperges
24 witte asperges
12 groene saperges
boter
suiker
peper en zout
Parelgort
250 gr parelgort
2 sjalotten, fijn gesnipperd
10 cl gevogeltebouillon
1 tl venkelzaad
olijfolie
peper en zout

BEREIDING

Tournedos

Bestrooi de tournedos met peper en zout; aanbakken op hoog vuur in boter en olie; laat verder rusten tot doorgeven.

Ossenstaart

  1. Ossenstaarten aanbakken in boter, vervolgens bouguet garni en tomatenpuree toevoegen en afblussen met bouillon.
  2. De Ossenstaarten garen in de oven op 160 graden (min 2 uur) tot doorgeven of gaarheid.
  3. Vlees van de botten plukken en bewaren tot doorgeven (vlees aanmaken met een beetje saus).
  4. Kookvocht passeren en inkoken tot sausdikte en op smaak brengen met port en Madeira.
  5. Monteren met koude boter.

Asperges

  1. Schil de witte asperges en snijd in schuine dunne lange plakjes.
  2. Schil het onderste deel van de groene asperges en snijd in schuine dunne lange plakjes.
  3. Bak de asperges a la minute en breng op smaak met peper, zout en suiker.

Parelgort

  1. Sjalotjes aanfruiten in olijfolie (niet kleuren) en gort toevoegen en aanfruiten.
  2. De helft van de bouillon toevoegen en op laag vuur garen, eventueel bouillon toevoegen en op smaak brengen.

PRESENTATIE

  1. Verdeel ossenstaart midden op de borden (eventueel ring gebruiken).
  2. Tournedos op de ossenstaart en saus over het vlees verspreiden.
  3. Asperges naast het vlees verdelen en de parelgort op het vlees.
AFDRUKKEN

Menu april 2016

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.