Ingrediënten

Muntijs

25 g munt blaadjes
625 g boeren yoghurt
190 g poedersuiker

 

 

Gesuikerde groenten

1 kilo suiker
200 g rode biet
2 laurierbladeren
200 g winterpeen
2 kaneelstokjes
200 g truffelaardappels
5 kruidnagels
100 gr pompoen
4 cm verse gember
5 stengels bleekselderij
1,5 citroen in plakjes
scheutje vanille essence
250 gr zwarte olijven zonder pit
1 grote sinaasappel

 

 

 

Kadaifi

1 pak kadaifi
scheutje vanille essence
50 g olijfolie

Bereiding

Muntijs
  1. Maal de munt met wat yoghurt fijn. Voeg de rest van de yoghurt en suiker toe. Bewaar in de koeling.
  2. Draai het ijs pas 20 min voor het uitserveren om kristallisatie tijdens het bewaren in de freezer te voorkomen.
  3. Bewaar wat muntblad voor de garnering.

 

Gesuikerde groenten
  1. Breng 1 ltr water met 1 kg suiker aan de kook en roer tot alle suiker is opgelost.
  2. Was en schil indien nodig de groenten, snij deze in mooie even kleine brunoise (8mm x 8mm), de olijven in vieren, de citroen in plakken.
  3. Zet 6 kleine pannetjes klaar:
    Pan 1: rode biet met laurierbladeren.
    Pan 2: winterpeen met kaneelstokjes.
    Pan 3: truffelaardappelen met kruidnagels.
    Pan 4: pompoen met plakken verse gember.
    Pan 5: bleekselderij met citroen en vanille essence.
    Pan 6: zwarte olijven met sinaasappelschil, geraspt of zestes.
  4. Schenk in alle pannen suikerstroop zodat de groente net onder staat. Kook de groenten net gaar! let op! Suikerstroop is veel hogere temperatuur dus het gaat sneller. Zodra de groenten gaar zijn de suikerstroop af gieten en de groeten laten afkoelen.
  5. Laat de olijven langzaam trekken.

 

Kadaifi
  1. Verwarm de olie met een beetje essence op laag vuur tot ongeveer 60 graden en laat vervolgens afkoelen.
  2. Trek van de kadaifi plukjes af en vorm hiervan dunne nestjes, plaats dit op een bakplaat en besprenkel met vanilleolijfolie bak in 6 min af op 180 gr C.

 

Afwerking en presentatie

  1. Verdeel de groenten over diepe borden en meng voorzichtig.
  2. Plaats boven op de groenten het nestje kadaifi en daar bovenop een mooie quenelle van het yoghurt-muntijs.
  3. Garneer met een topje munt.
  • Nagerecht
  • September 2018
  • Beoordeling