Ingrediënten

 

Tiramisu ijs

500 gram mascarpone
2 dl volle melk
1 dl espresso van zakjes (naar smaak)
30 ml Amaretto (naar smaak)
100 gram suiker
1 heel ei
3 eidooiers – vloeibaar
1 reep chocolade puur – schilfers
 

Koffiegelei

6,5 dl koffie – espresso
35 gram suiker
7 gram agar agar
 

Mascarpone stracciatellamousse

600 gram mascarpone
3 eigeel – vloeibaar
50 gram fijne suiker
1 reep chocolade puur (geraspt met dunschiller)
1 pak lange vingers
Extra: RVS ringen (5X4 cm), acetaat folie, bakpapier, dunschiller.
 

Chocolade saus

200 gram pure chocolade
0,8 dl slagroom
40 gram suiker
Extra: spuitzak + spuitmondje
 

Vanille saus

3 eigeel – vloeibaar
2 dl room
50 gram suiker
1 vanille stokje
 

Garnering

3 stuks sinaasappels
200 gram suiker
50 ml water
Extra: bakpapier, rood fruit en cacao poeder

Bereiding

 

BEGINNEN MET HET IJS
  1. Breng de mascarpone met de melk onder voortdurend roeren aan de kook zodat de mascarpone niet aanbrand aan de bodem.
  2. Klop de eierdooiers, het hele ei en de suiker mooi luchtig met de elektrische mixer met kloppers op volle snelheid.
  3. Als de melk net kookt haal je de pan van het vuur en onder voortdurend roeren met de garde voeg je de mascarpone-melk langzaam toe aan de stijfgeklopte eieren.
  4. Roer er naar smaak de Amaretto en espresso toe (let op: niet teveel koffie, anders wordt de smaak mokka-ijs).
  5. Laat het geheel afkoelen en draai er ijs van in de ijsmachine. Als het ijs in de machine mooi smeuïg gedraaid is, doe je het in een kom en roer je er de chocoladeschilfers door.

 

Koffiegelei
  1. Maak de koffie van kokend water, de zakjes espresso en 35 gram suiker.
  2. Los de agar agar hier in op en verwarm het tot het kookpunt. Laat wat afkoelen in de pan en giet de vloeistof uit op een plaat tot een dikte van 2 mm. Laat opstijven in de koeling.

 

Mascarpone stracciatella mousse
  1. Klop het eigeel met de suiker tot een luchtige licht gele massa. Klop de mascarpone erdoor.
  2. Voeg 1 eetlepel amarettolikeur en de geraspte chocolade toe en spatel door.
  3. Bekleed de ringen aan de binnenkant met acetaatfolie. Bekleed een plaat die in de vriezer past met bakpapier en zet de ringen erop.
  4. Breek de lange vingers in stukken en maak onder in de ringen een “bodem” van 1 cm lang vingers. Besprenkel deze met wat Amaretto likeur.
  5. Spuit vervolgens de Mascarponemousse in de ringen tot 1 cm onder de rand.
  6. Zet in de vriezer tot gebruik.

 

Chocolade saus
  1. Breng de room met de suiker tegen de kook. Haal van het vuur en voeg de chocolade toe.
  2. Roer tot de chocolade helemaal is gesmolten. Doe in een spuitzak en bewaar tot gebruik (niet in de koeling).

 

Vanille saus
  1. Snij de vanille in de lengte door en schraap het merg eruit. Breng de room met de suiker, het vanille stokje en de vanille merg aan de kook. Zeef de room en verwijder het vanille stokje.
  2. Klop het eigeel los en roer er geleidelijk de room door. Goed blijven kloppen.
  3. Laat afkoelen in de koeling

 

Garnering
  1. Was de sinaasappels en snij deze dwars in dunne plakjes ( =1p.pers.).
  2. Smelt de suiker met 50 ml water.
  3. Karamelliseer de sinaasappelschijfjes in de suiker.
  4. Leg de schijfjes op bakpapier en laat afkoelen.

 

Presentatie

  1. Haal de RVS ringen uit de vriezer. Haal de gelei uit de koeling. Steek uit de gelei ringen met de diameter van RVS ringen.
  2. Trek enkele strepen chocolade saus op het bord. Zet hier het torentje van de Mascarpone straciatella mousse op en dek af met een uitgestoken rondje koffiegelei.
  3. Leg enkele druppels vanille saus naast de chocolade strepen.
  4. Leg een bolletje Tiramisu ijs ernaast.
  5. Bestrooi het ijs met een beetje cacao poeder en steek er een schijfje sinaasappel in.
  6. Verdeel enkele rode vruchten op het bord en serveer.
  • Nagerecht
  • Maart 2017
  • 0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
    You need to be a registered member to rate this.
    Loading...