Broodsoep met knoflook en een gepocheerd eitje

TUSSENGERECHT
OKTOBER 2019
12
/5

INGREDIENTEN

Voor de bouillon
250 gr uien
1 st winterwortel
80 gr bleekselderij
2,5 kg kipkarkassen
3,5 ltr water

Voor de soep

3 dlolijfolie
1 stwit boerenbrood, dikke sneden
3bollen knoflook
6 grmilde paprikapoeder
3 ltrkippenbouillon,  vlgs bovenstaand recept
  
  
  

Gepocheerd ei

12 steieren
 peper en zout

Extra

 voor methode 1: plastic folie, olie, keukentouw
 voor methode 2: azijn, keukenpapier
  
  

BEREIDING

Voor de bouillon

  1. Snij de uien doormidden en doe ze met de wortelen, bleekselderij en kipkarkassen in een heel grote pan. Giet het water erbij en breng het aan de kook. Schuim het oppervlak regelmatig af. Laat de bouillon zo lang mogelijk pruttelen.
  2. Haal de vaste bestanddelen eruit en giet de bouillon door een fijne zeef.

Voor de soep

  1. Zet een grote koekenpan op niet te hoog vuur en doe er de helft van de olijfolie in.
  2. Leg het brood in de hete olie. Bak de sneden – in porties – aan beide zijden mooi bruin en haal ze uit de olie.
  3. Haal de tenen uit de knoflookbollen. Plet de knoflooktenen en verwijder de vliezen.
  4. Zet een grote soeppan op niet te hoog vuur, doe er olijfolie in en bak de knoflooktenen goudbruin. Laat de knoflooktenen kleur krijgen en voeg dan het paprikapoeder toe.
  5. Scheur het gebakken brood in stukken en voeg samen met de kippenbouillon toe. Doe er flink zout en peper bij.
    Laat alles 20 minuten pruttelen en pureer het geheel met de staafmixer tot een gladde, smakelijke soep.

Gepocheerd ei

Naar eigen voorkeur kun je:

Methode 1
De eitjes gedurende 40 minuten in de Roner leggen bij een temperatuur van 63˚C. (Niet inprikken!)

Methode 2
Een stukje plasticfolie (binnenkant licht insmeren met olie) in een koffiekopje doen. Een eitje breken en in de folie leggen. Vervolgens met een stukje keukentouw dichtbinden. Kook het “eitje in de zak” gedurende 3-4 minuten in een pan water dat tegen de kook aanstaat.

  1. Pak een pannetje en vul deze met ongeveer 5 cm water. Voeg daar een scheutje azijn aan toe. Dit zorgt ervoor dat het eiwit extra goed bij elkaar blijft. Breng dit geheel aan de kook.
  2. Zet het water op een laag pitje, zodat je het water nog ziet borrelen. Breek het ei in een kom(metje). Roer met een lepel een draaikolkje in het water. Zodra het draaikolkje bijna stil is laat je het ei in het midden van het draaikolkje zachtjes vallen. 3 minuten voor een klein ei en 4 minuten voor een wat groter ei.
  3. Gebruik bij voorkeur een schuimspaan om het ei eruit te scheppen. Leg het op een stukje keukenpapier, waar het eerst wat kan uitlekken.

PRESENTATIE

Leg het gepocheerde eitje op een warm bord en schenk er voorzichtig de soep over en serveer meteen.

AFDRUKKEN

Menu oktober 2019

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.