Bitterbal van Duits everzwijn met oesterzwam compote

amuse
mei 2024
12
4/5

INGREDIENTEN

Ragout

350 mlrunderbouillon
2gelatineblaadjes
80 gongezouten roomboter
80 gbloem
 fijngesneden peterselie
2 tlmosterd
100 grpistachenootjes
 zout en peper
Voor het paneren
olijfolie (om je handen mee in te vetten)
paneermeel
2-3 losgeklopte eieren

Oesterzwamcompote

125 goesterzwammen
150 gtomatenpuree
1rode ui
½bosje peterselie
1 ellichtbruine basterdsuiker
2 elrode wijn
 snuf zout en peper

mosterd

PRESENTATIE

 tuinkers

BEREIDING

Ragout

 1. Haal het vlees uit de Duitse worstjes. Indien nodig snijd je dit in kleinere stukjes. En bak deze kort met peper en zout 2 minuten op middel/hoog vuur. Daarna meteen op een bakplaat en in de vriezer zetten.

 2. Laat de gelatine in water weken.

 3. Smelt de boter, voeg de bloem toe en laat dit mengsel, de roux, al roerende garen. Wanneer de bloem begint te kleuren is de roux klaar en voeg je de bouillon in 2-3 delen toe. Breng aan de kook en laat al roerende doorkoken tot je een dikke en gladde saus hebt. Roer het vlees, de fijngesneden peterselie, en mosterd er nu doorheen. Haal van het vuur.

 4. Als laatste knijp je de gelatineblaadjes uit en roer je deze door de ragout. Giet de ragout op een schaaltje en bekleed met vershoudfolie zodat er geen velletje kan ontstaan.

 5. Laat afkoelen en enkele uren (zo lang mogelijk) opstijven in de vriezer.

 6. Snijd de opgesteven plak ragout in 16 gelijke stukjes. Doe een beetje (olijf)olie op je handen en rol balletjes van de stukjes ragout.

 7. Zet een diep bord of schaal klaar met het paneermeel en een tweede met het ei. Verhit ondertussen de pan met het frituurvet of de (zonnebloem)olie tot 180 °C.

 8. Rol een balletje door de paneermeel, het ei, paneermeel, ei en eindig weer met de paneermeel. Herhaal dit proces voor ieder balletje. Elke bitterbal heeft dan dus drie laagjes paneermeel.

 9. Bak de bitterballen in 3,5 – 4 minuten krokant en bruin. Serveer gelijk.

Oesterzwamcompote

 1. Snipper de ui en de oesterzwammen fijn en gaar dit langzaam, samen met de suiker, in een steelpan op de laagste stand.

 2. Wanneer de ui zacht is (niet gekleurd), en de suiker is opgenomen. Voeg je tomaten-puree en rode wijn toe. Hou de hittebron heel laag.

 3. Laat het vocht langzaam verdampen tot het een mooie dikke consistentie heeft. Proef de compote, voeg wanneer nodig nog een kleine snuf zout toe.

 4. Laat de compote afkoelen.

 5. Maak met 2 theelepels een quenelle van de compote en leg deze op de bitterbal.

PRESENTATIE

 1. Frituur de bitterbal.

 2. Leg de quenelle van oesterzwamcompote erop.

 3. Garneer met een stukje tuinkers.

AFDRUKKEN

Menu mei 2024

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.