Warm gerookte zalm met aardappelblini’s en rode ui

AMUSE
JUNI 2019
12
5/5

INGREDIENTEN

Ingemaakte rode uien

500 grrode uien
1 dlwitte wijnazijn
125 grfijne kristalsuiker
1 stkaneelstokje
3 stkruidnagels
1 stchilipeper, in de lengte doorgesneden
3/4 tlzout

Warm gerookte zalm

500 grzalm
 zout en peper, naar smaak
 bruine suiker, om te bestrooien
 citroenrasp
 verse kruiden of specerijen
 houtsnippers (liefst esdoorn of appelhout –
 voor 18 of 25 minuten roken)
  

Aardappelblini’s

600 graardappels, geschild
3 elmelk
3 elbloem
3 steidooiers
3 elcrème fraîche
3 steiwitten, stijfgeklopt
 zout en witte peper, naar smaak
 olie

BEREIDING

Ingemaakte rode uien

  1. Snijd de rode uien in ringen en laat ze drogen.
  2. Verhit de resterende ingrediënten in een grote pan op hoog vuur en breng ze aan de kook. Voeg dan de uien toe. Zet het vuur middelhoog en laat de uien in 5-7 minuten zacht worden.
  3. Laat de uien afkoelen. Verwijder voor het serveren de kaneel, de kruidnagels en de chilipeper.

Warm gerookte zalm

  1. Leg de zalm op een vel bakpapier. Dep deze droog en bestrooi met zout, peper en royaal bruine suiker. Eventueel met andere ingrediënten of specerijen als gerookte paprikapoeder of verse kruiden als dille bestrooien.
  2. Leg de vis 18-25 minuten op een rooster in de rookoven of primo tot de vis net gaar is (sappig en niet uitgedroogd) en een kerntemperatuur heeft van circa 60-65gr c. Laat de vis enkele minuten afkoelen alvorens te serveren.

Aardappelblini’s

  1. Kook de aardappelen gaar, laat ze 2-3 minuten drogen. Druk ze door een zeef of aardappelknijper, het mengsel moet droog zijn.
  2. Klop eerst de melk en dan de bloem erdoor. Voeg een voor een de eierdooiers toe aan de puree en roer ze er na elke toevoeging goed door. Voeg dan de crème fraîche toe en spatel de geklopte eiwitten erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
  3. Bak voor het beste resultaat een eetlepel van het mengsel met een klein beetje olie op de vlakke plaat ven een tosti ijzer of grill of bak ze voorzichtig in een koeken pan met antiaanbaklaag. Bak ze aan beide kanten goudbruin.

PRESENTATIE

Serveer de blini’s warm met de ingemaakte rode uien en een stukje van de gerookte zalm.
AFDRUKKEN

Menu juni 2019

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.