Kiprouleau op een bedje van safraanrijst met sojasaus en wilde spinazie

HOOFDGERECHT
APRIL 2018
12
2.5/5

INGREDIENTEN

Kiprouleau

2 stscharrelkipfilets à 200 g
4plakken parmaham
250 grshiitakes
1 stei
50 mlslagroom

Gomasio

6 elsesamzaadjes
3 tlgrof zeezout (fleur de Sel)

Saffraanrijst

2 stgrote sjalotten
4 tnknoflook
1 elroomboter
2 elolijfolie
400 grbasmatirijst
10 stsafraandraadjes
2 eldroge witte wijn
800 mlkrachtige kippenbouillon

Spinazie

250 grwilde spinazie

Saus

4 elsojasaus
1 elsesamolie
2 elolijfolie

BEREIDING

Kiprouleau

  1. Verwarm de oven voor op 150 °C.
  2. Haal de stelen van de shiitakes. Bak de shiitakes in een koekenpan met iets olijfolie. Breng op smaak met een beetje zeezout en peper uit de molen. Laat ze afkoelen.
  3. Snijd de punt van de kipfilets en haal de ‘haasjes’ er af. Dit wordt gebruikt voor de farce. Snijd het middenvlies uit de haasjes.
  4. Pureer de haasjes samen met de puntjes, het ei en slagroom fijn in de keukenmachine. Breng op smaak met zeezout en peper uit de molen toe.
  5. Hak de shiitakes ragfijn en spatel door de kippenfarce.
  6. Dompel 4 grote spinaziebladeren in kokend water, haal ze er met een tang uit en laat ze direct afkoelen in ijskoud water. Leg ze uit op keukenpapier en dep goed droog. De overige spinazie is voor de eindbereiding om te roerbakken.
  7. Snijd de kipfilets over de lengte doormidden, laat het eindstuk aan elkaar zitten en klap de filets open (Zodat je twee dubbele filets krijgt die aan elkaar vastzitten). Leg tussen twee vellen plasticfolie en plet het vlees met een bijltje of onderkant van een pan. Bestrijk de filets met een dunne laag farce. Leg er een plak Parmaham op. Strijk daar weer een laag farce over. Leg er een spinazieblad op en strijk er een laatste laag farce over.
  8. Rol de filet in een schoon vel plasticfolie strak op tot een rolletje. Wikkel er aluminiumfolie omheen. Gaar de rolletjes 12-14 minuten in de oven. Laat ze circa 5 minuten afkoelen voordat je het rolletje openmaakt. Bewaar afgedekt met plasticfolie in de koelkast voor de eindbereiding.

Gomasio

Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan tot ze kleuren en geuren. Schep ze in een vijzel. Voeg zeezout toe en vijzel het fijn.

Saffraanrijst

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Pel en snipper de sjalotten en knoflook.
  2. Verwarm boter en olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit de sjalotjes en knoflook glazig.
  3. Spoel de rijst in een bolzeef af met koud water en laat goed uitlekken.
  4. Schenk de witte wijn bij de saffraan in een schaaltje.
  5. Voeg de rijst toe aan de sjalotjes en verwarm op laag vuur kort mee tot de rijst transparant word.
  6. Voeg de saffraan met witte wijn toe.
  7. Schenk de bouillon erbij en breng langzaam aan de kook. Sluit de pan af met deksel en zet de rijst 10 minuten in de oven. Laat de rijst daarna nog 2 minuten buiten de oven staan.

Spinazie

Verwijder eventueel lelijke stelen van de spinazie. De wilde spinazie wassen en wokken a la minute. Uit laten lekken en dresseren.

PRESENTATIE

  1. Schep de saffraanrijst in een ringvorm en druk licht aan.
  2. Leg er de spinazie op en strooi er gommasio over.
  3. Leg de rouleau in een cirkel op de spinazie.
  4. Roer sojasaus, sesamolie en olijfolie door elkaar en druppel rond de rijst.
AFDRUKKEN

Menu april 2018

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.