Crema Catalana

NAGERECHT
JULI 2017
12
/5

Een crema Catalana is wellicht het populairste nagerecht van de Spaanse regio Catalonië. Het recept heeft veel weg van de Franse ‘crème brûlée’, al zijn er opmerkelijke verschillen. Een crème brûlée wordt vaak au bain marie in de oven gegaard, terwijl een crema Catalana in de pan bereidt wordt en opstijft in de koelkast.

Traditioneel is de crema catalana met sinaasappel en kaneel en crème brulee met vanille. In dit gerecht hebben wij de sinaasappel vervangen door citroen.

INGREDIENTEN

6 elmaïzena
1,5 ltrvolle melk
1 stcitroen
1kaneelstokje
12 stgrote eidooiers
250 grfijne kristalsuiker
 bruine basterdsuiker (voor de garnering)

BEREIDING

  1. Rasp de schil van de citroen in lange repen.
  2. Maak een papje van de maïzena en 6 eetlepels koude melk. Breng de rest van de melk, met de citroenschil en het kaneelstokje in een grote pan net aan de kook.
  3. Klop van de eidooiers en de suiker een bleke crème in een kom. Roer het maïzena- papje erdoor.
  4. Roer er vervolgens een soeplepel hete melk door.
  5. Haal de citroenschil en het kaneelstokje uit de hete melk en roer flink kloppend het dooiermengsel erdoor.
  6. Breng alles langzaam tegen de kook aan en blijf roeren tot het mengsel bindt. Giet het dan in 12 ramequins of aardewerken schaaltjes.
  7. Laat afkoelen en zet in de koeling tot gebruik.

AFWERKING EN PRESENTATIE

  1. Haal de crème uit de koeling en bestrooi vlak voor het opdienen met 2-3 theelepels bruine suiker per schaaltje en schud voorzichtig om de suiker gelijkmatig te verspreiden.
  2. Karamelliseer de suiker met een brander donkerbruin.
AFDRUKKEN

Menu juli 2017

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.