Ingrediënten

Carpaccio

1 kg runderkogelbiefstuk
50 gram pesto
4 dl olijfolie
4 dl aceto balsamico
50 gram rucola
50 gram geraspte Parmezaanse kaas
40 gram pijnboompitten
 

Pesto

2 dl olijfolie
50 gram pijnboompitten
75 gram Parmezaanse kaas
5 gram knoflookpulp
peper & zout naar smaak
200 gram rucola

Bereiding

  1. Schuif de luchtregelaar onderaan de keramische basis van de Big Green Egg helemaal open. Steek de houtskool in de Big Green Egg met drie aanmaakblokjes aan en laat de deksel ongeveer 10 minuten open staan. Maak intussen een flinke hand hooi in een bak met water nat.
  2. Plaats na 10 minuten, of als ongeveer een derde van de houtskool gloeit, het rooster in de EGG en maak een bedje van het natte hooi op het rooster. Wacht tot het hooi enigszins begint te roken, leg de biefstuk op het hooi en sluit de deksel van de EGG direct. Het direct sluiten van de deksel is belangrijk om te voorkomen dat het hooi gaat branden, in dit stadium mag het hooi alleen roken. Houd om dezelfde reden een zeer kleine opening van de luchtregelaar en de margrietschijf aan, zodat er voldoende zuurstof is om de houtskool te laten gloeien maar het hooi niet zal ontbranden. De temperatuur in de Big Green Egg mag oplopen tot maximaal 130 °C.
  3. Keer de biefstuk na ongeveer 7-8 minuten om, sluit de deksel van de EGG en laat nogmaals 7-8 minuten roken. De baslamico azijn tot de helft inkoken.
  4. Open vervolgens de deksel en wacht tot het hooi gaat branden. Neem de biefstuk uit de Big Green Egg als het hooi is opgebrand. Laat het vlees enigszins afkoelen, veeg de hooiresten eraf en wikkel strak in vershoudfolie.
  5. Leg anderhalf tot twee uur in de diepvries om er straks makkelijker dunne plakjes van te snijden.
  6. Snijd de biefstuk in dunne plakjes en verdeel dakpansgewijs over de borden. Laat indien nodig op kamertemperatuur komen. Schep op diverse plaatsen een beetje pesto en besprenkel met olijfolie en balsamicoazijn. Bestrooi met de rucola, de geschaafde Parmezaanse kaas en de pijnboompitten en breng op smaak met peper en zout.

 

Roken op hooi geeft extra smaak

Vlees roken is een smaakvolle methode om te garen die misschien niet direct in verband wordt gebracht met een recept voor carpaccio. Toch is carpaccio roken op hooi een aanrader vanwege een geweldige smaaksensatie. Doordat de temperatuur zo hoog is blijft de binnenkant van het vlees gewoon rauw.
 

Voorstel wijn

Zenato Soave Classico 2016

Het bedrijf van de familie Zenato is gelegen in San Benedetto aan het Gardameer, in de provincie Veneto. Dit gebied is naar volume het grootste produktiegebied van DOC wijnen van Italie.
Soave behoort al jaren tot een van de bekendste witte wijnen van Italie. De wijn wordt gemaakt uit 30% Trebbiano en 70% Garganega. Deze lekkere Soave is helder geel van kleur. Door zijn aantrekkelijke fruitaroma’s ondersteund door een fris en levendig zuur komt de wijn het best tot zijn recht als men hem jong drinkt. Deze Soave smaakt heerlijk op een terrasje in de zon, maar ook zeker zo goed bij een lekkere salade of een lichte visschotel.

  • Voorgerecht
  • September 2017
  • Beoordeling