Blauwspar ijs met speculaasbonbon en saus van rood fruit

NAGERECHT
JANUARI 2020
12
4.5/5

Je leest het goed: de spar is perfect eetbaar. Je kunt de toppen direct rauw opeten waarbij ze een verfrissende lichte zure smaak geven. Het is supergezond en natuurlijk gratis!

De hoofdreden dat sparrentoppen worden gegeten is vanwege het zeer hoge gehalte aan vitamine C. Ze bevatten ook caroteen, kalium, magnesium en chlorofyl. Ze verhelpen keelproblemen, reinigen het lichaam en binden zich aan giftige metalen in het lichaam.

Sparrentoppen kun je heel divers gebruiken. In dit gerecht wordt het gebruikt als smaakmaker tijdens het bereiden van het ijs.

INGREDIENTEN

Blauwspar-gemberijs

50 grblauwsparnaalden
3 dlvolle room
1 dlmelk
100 grsuiker
5 steierdooiers
7 ststemgember

Speculaaspasta

100 grspeculaaskoekjes
1/4 dlkoffie
1/4 dlmelk
1 stklontje roomboter
Bonbons
150 gr speculaaspasta
1/2 pak koffieleutjes
100 gr Philadelpia light
125 gr witte chocolade
25 gr pure chocolade

Saus

3 dlroodfruit coulis
3 elGrand Marnier
1/4 tlXantana
 poedersuiker

Xantana is een bindmiddel met enorm veel kracht. Bereidingen met Xantana zijn diepvriesstabiel.

Soepen, sauzen, dressings: ze kunnen gemakkelijk stabiel worden gemaakt, waardoor ze beter op een bord blijven liggen. Een klein beetje is al genoeg om te binden.

Het lost zowel koud als warm op, dus altijd à la minute te gebruiken. Gebruik wel een staafmixer, zodat de Xantana goed oplost.

BEREIDING

Blauwspar-Gemberijs

  1. Snijd de gember fijn in brunoise van 5 mm, bewaar de siroop.
  2. Zorg dat je kleine takken van de blauwspar hebt, was deze grondig en droog ze goed. Knip de naalden eraf met een schaar en hak de takken in stukken
  3. Meng de slagroom, melk, suiker en eierdooiers in een sauspan met dikke bodem.
  4. Roer op middelhoog vuur alles goed door elkaar en voeg naalden en takken toe. Blijf goed roeren zodat het mengsel niet aan de bodem blijft plakken.
  5. Haal van het vuur, laat nog een half uur trekken en passeer door een fijne zeef.
  6. Schenk het mengsel in een ijsmachine en draai het tot vloeibaar ijs.
  7. Voeg de gember toe aan het mengsel en draait dit tot vast ijs.
  8. Bewaar in de diepvries tot serveren.

Speculaaspasta

Maal de speculaas tot poeder en meng dit met overige ingrediënten tot een pasta. Bewaar deze voor verdere bereiding.

Bonbons

  1. Crunch de koffieleutjes tot kruim en meng dit met de pasta en de Philadelpia.
  2. Schep met kleine ijsschep balletjes met een diameter van ongeveer 2,5 centimeter.
  3. Laat een uur opstijven in de koeling en vorm dan ronde balletjes.
  4. Laat de balletjes licht opvriezen in vriezer.
  5. Laat de witte chocolade au bain-marie smelten en rol de balletjes door de chocolade.
  6. Leg de bonbons op bakpapier en laat opstijven in de koeling.
  7. Smelt de pure chocolade au bain-marie en giet in een spuitzak.
  8. Maak een klein gaatje in de spuitzak en decoreer met strepen gesmolten donkere chocolade.

Saus van rood fruit

  1. Meng de Coulis met Grand Marnier en Xantana en breng aan de kook.
    Eventueel afsmaken met poedersuiker, laat afkoelen en passeer door een fijne zeef.
  2. Vul een spuitflesje met de saus en zet koud weg tot gebruik
    Xantana wordt verkregen uit maïsmeel. Het wordt ook wel de nieuwe vervanger van bloem genoemd in de moderne gastronomie.

PRESENTATIE

Plaats op een bord een bolletje ijs, leg hier een bonbon bij en werk af met rode fruit saus.

AFDRUKKEN

Menu januari 2020

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.