Tiki style gebakken zalm met aubergine, tomatensalsa en pruimendressing

TUSSENGERECHT
MEI 2016
12
/5

INGREDIENTEN

Pruimendressing

175 grgedroogde pruimen
80 grmango, gecutterd
1 elcitroensap
1 tlverse gember, gecutterd
1 tnknoflook, geperst

Mango salsa

1mango
2sjalotjes
1 tlpoedersuiker
3 elmuntblaadjes, fijngesneden
1 elvers limoensap
Tomaten salsa
2 vleestomaten
2 sjalotjes
3 el Chinese peterselie
2 el kappertjes
1 el limoensap
1 el olijfolie

Aubergine en zalm

400 graubergine
1 kgzalmfilets in 5 mm dikke plakjes
 (ongeveer 36 plakjes, 3 stuks pp)
1 elszechwan chilisaus
1 elolijfolie
300 grgemengde sla, kleingesneden

Aardappelpuree, gekruid

650 griets kruimige aardappels, geschild
1bouillonblokje
0,5 tlkorianderpoeder
0,5 tlgemalen komijnzaad
0,5 tlchilipoeder (of chipotlepoeder)
0,5 tlzout
 klont boter

PRESENTATIE

12serveerringen, 6 cm hoog
 en diameter 6 a 7cm
1 dlhoisinsaus, glas geroerd
3 elananassap
12kerstomaatjes

BEREIDING

Pruimendressing

  1. Kook voor de pruimendressing de pruimen gaar. Verwijder de pitten en cutter het vruchtvlees.
  2. Voeg de gecutterde mango, citroensap, rode wijnazijn, gecutterde gember en het teentje knoflook toe en zet het afgedekt in de koelkast. De dressing moet een dikte van yoghurt hebben!

Mango salsa

  1. Voor de mango salsa de mango schillen en ontpitten. Cutter het vruchtvlees.
  2. Hak de sjalotjes klein.
  3. Voeg de suikerpoeder, en gehakte muntblaadjes en limoensap er aan toe en zet deze in de koelkast.

Tomaten salsa

  1. Voor de tomatensalsa de tomaten ontvellen, ontpitten en cutteren.
  2. Hak de sjalotjes, Chinese peterselie en kappertjes fijn. Voeg er limoensap en olijfolie bij en laat deze salsa buiten de koelkast 1 a 2 uur marineren.

Aubergine en zalm

  1. Snijd de aubergine in blokjes en bak die in olijfolie in ca 6 minuten gaar. Kruid ze met zout en versgemalen peper.
  2. Snijd plakjes van de zalm, bestrijk ze met chilisaus en bak de losse plakjes even om en om in wat olijfolie.
  3. Snijd de sla klein.

Aardappelpuree, gekruid

  1. Zet de aardappels op met koud water en wat zout of een bouillonblokje. Breng aan de kook en laat 20-25 minuten koken tot de aardappels gaar zijn.
  2. Doe de specerijen en het zout in een apart bakjes of schoteltje en leg daar de flinke klont boter bij.
  3. Giet de aardappels af en schep ze meteen met een paar tegelijk in de pureeknijper.
  4. Leg de klont boter en de specerijen op de eerste lading aardappelpuree.
    Werk snel en pureer alle aardappels.
  5. Roer de smeltende boter en de kruiderij door de aardappelpuree en dien meteen op.
    Je kunt de boel eventueel ook nog op laag vuur opwarmen, maar het brandt snel aan.

PRESENTATIE

We bouwen het zalmtorentje al volgt op:
  1. Vul de pvc buisjes eerst met een laagje aardappel puree. Leg hierop een plakje gebakken zalm Verdeel vervolgens de gebakken aubergine over de zalm. Leg hierop de tomaten salsa.
  2. Verdeel de sla in tweeën. Maak elke helft sla aan met 12 theelepeltjes vinaigrette. Verdeel nu een helft sla over twaalf pvc buisjes Leg daarop weer een plakje gebakken zalm.
  3. Ga verder met de mango salsa. Leg daarop de andere helft van de sla en dek dit af met het laatste (3e) stukje gebakken zalm.
  4. Leg bovenop de chili seared salmon een kerstomaatje.
  5. Haal de pvc buisjes voorzichtig omhoog, zodat het torentje blijft staan.
  6. Verdeel wat hoisinsaus, aangemaakt met het ananassap, rondom de Tiki. Gewicht is ongeveer 90 gram en het torentje is ca 4 cm hoog.
AFDRUKKEN

Menu mei 2016

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.