Zeeduivel met Madras kerrie, risotto met kokos

VOORGERECHT
januari 2023
12
4.5/5

INGREDIENTEN

Saus met Madras kerrie

3witte ui
6stengels citroengras
150 grverse gember
3 tnknoflook
15 clolijfolie
180 grMadras kerriepoeder
150 grgeraspte kokos
90 clkokosmelk
3 ltrvolle room

Risotto

3sjaaltjes
15 clolijfolie
105 grgezouten boter
600 grcarnaroli rijst (bijv Paella Arroz van Bosto)
1snufje fijn zout
30 clwitte wijn
3 ltrgevogeltebouillon
45 clkokosmelk

Zeeduivel

12stukken zeeduivel van 150 gr
1snufje fijn zout
15 clolijfolie

AFWERKING

3granny smith appel
1citroen
1verse kokosnoot
1snufje piment d’Espelette

BEREIDING

Saus met Madras kerrie

  1. Schil de witte ui, het citroengras, de gember en de knoflook, versnipper alles fijn en bewaar alles apart.

    Tip: versnijd de ingrediënten voor een saus altijd zo fijn mogelijk, de aroma’s zullen zich beter verspreiden.

  2. Zet een grote sauteuse op het vuur en doe er een scheutje olijfolie in. Zet de uien aan zonder te kleuren, voeg gember, knoflook en citroengras toe en laat stoven gedurende 10 min.
  3. Voeg de kerrie toe, laat trekken en voeg dan de geraspte kokosnoot toe. Laat nog een paar min trekken en verder stoven zonder te kleuren.
  4. Giet vervolgens de kokosmelk en room erbij. Breng aan de kook gedurende 5 min en laat 20 min sudderen. Passeer aan het einde van de kooktijd de saus door een puntzeef in een grote pan.

Risotto

  1. Schil en versnipper de sjalot. Zet een sauteuse op het vuur, voeg een scheutje olijfolie en vervolgens 15 g boter toe. Smelt zonder te kleuren en zet de sjalot aan. Voeg de rijst toe. Breng op smaak met zout.
  2. Blus af met witte wijn en laat verdampen. Gebruik een droge witte tafelwijn of kies voor de wijn die je bij je gerecht gaat serveren. Giet er de kippenbouillon bij tot de rijst net onder staat en laat gedurende 18 min koken.

    Er zijn 2 manieren om een risotto te maken: je roert in je risotto gedurende 18 min en bevochtigt hem telkens wanneer de vloeistof verdampt is, of je zet de risotto één keer helemaal onder en je kookt hem zonder te roeren en voegt af en toe vocht toe.

Zeeduivel

  1. Kruid de stukken zeeduivelfilet met fijn zout.
  2. Zet een pan op het vuur, voeg een scheutje olijfolie toe en leg er de stukken zeeduivel in. Kleur de zeeduivel rondom zonder te laten bakken.
  3. Laat uitlekken en dompel de stukken zeeduivel in de kerriesaus. Laat gedurende 10 min garen op een zacht vuurtje.

AFWERKING

  1. Snijd de appel in staafjes van gelijke lengte en besprenkel die lichtjes met citroensap.
  2. Open een kokosnoot en rasp er schilfers van met een dunschiller.

AFWERKING & PRESENTATIE

  1. Verwarm de risotto met de kokosmelk, voeg de resterende 20 g boter in kleine blokjes toe om te binden en meng voorzichtig. Controleer de kruiding en duw 1 el risotto in een dresseerring met een diameter van 8 cm op de borden. Verwijder de dresseerring.
  2. Schik nu de zeeduivel op de rijst, versier met de appel en kokos.
  3. Laat de saus schuimen met een staafmixer en schep de saus op het bord.
  4. Bestrooi met Piment d’Espelette en serveer meteen.
AFDRUKKEN

Menu januari 2023

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.