Eendenborst gelakt met perenstroop, saus van 5 specerijen en een amandel crème

hoofdGERECHT
decemBER 2022
12
3.5/5

INGREDIENTEN

Eendenborst

6tamme eendenborsten (1/2 per persoon)
6 elperenstroop

Amandel crème

0,6 kgaardappels, geschild
1knolselderij
120 grgeroosterde amandelen, fijn gedraaid
 amandelolie
 roomboter
 zout en peper

Saus

0,5 lport
3 dlkalfsfond
2sjalotten
1 tl5 spices kruiden
 roomboter
Extra garnituur
600 gr roerbak paddenstoelen met een uitje
gegrilde wortel

BEREIDING

Eendenborst

  1. De eend schoonmaken door vliezen te verwijderen en een gedeelte van het vet weg te snijden. Snij het overige vet in ruitvorm in.
  2. Bak de borst in een hete pan eerst mooi bruin op de vetkant en dan de andere kant.
  3. Leg na het bakken op een ovenschaaltje met peper en zout. Smeer de vet kant dik in met perenstroop. Dan laten rusten.

Amandel crème

  1. Kook de aardappels en pureer deze met de pureeknijper.
  2. De knolselderij schoonmaken en in stukjes snijden en gaar koken. Daarna pureren met de staafmixer of keukenmachine.
  3. Meng nu met de aardappelen en maak op smaak met het amandelpoeder, olie, peper en zout.

Saus

  1. Laat de port langzaam inkoken tot een stroop.
  2. Snipper de sjalot en fruit deze aan met de roomboter en five spices.
  3. Voeg de kalfsfond en portstroop toe en laat even doorkoken.
  4. Maak nu op smaak en zeef de saus.

AFWERKING & PRESENTATIE

  1. Zet de eend in de oven van 180 gr en verhit naar 55 gr kerntemperatuur in ongeveer 8 minuten.
  2. Maak de saus, puree en geroerbakte paddenstoelen warm.
  3. Trancheer de eend en maak de borden op.
AFDRUKKEN

Menu december 2022

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.