Ananassoufflé met citrussaus en amandelijs

naGERECHT
decemBER 2022
12
3/5

INGREDIENTEN

Amandelijs

70 gramandelen
6eidooiers
170 grsuiker
1vanillestokje
5 dlvolle melk
1,5 dlslagroom
Citrussaus
2 ananassen
6 citroenen
12 sinaasappels
500 gr suiker
maïzena (evt. om te binden)

Ananassoufflé

800 grmagere kwark
12eidooiers
12eiwitten
2vanillestokjes
240 grsuiker + extra om na het invetten de kopje mee te bestrooien
 boter, om in te vetten
PRESENTATIE
poedersuiker

BEREIDING

Amandelijs

 1. Week de amandelen 30 seconden in kokend water, pel ze en rooster ze licht in een voorverwarmde oven van ca 175 graden. Laat de amandelen afkoelen en wrijf de amandelen fijn in een vijzel. Eventueel fijnhakken in een keukenmachine. Wel zo kort als mogelijk zodat er geen olie uit de noten vrijkomt.
 2. Doe de eidooiers en de suiker in een grote kom. Klop het geheel met een kleine garde of een mixer tot de eidooiers bijna wit van kleur zijn geworden.
 3. Verwarm intussen op een laag vuur de melk, het opengesneden vanillestokje en 1 dl slagroom tot het mengsel begint te koken.
 4. Klop de rest van de slagroom door het dooiermengsel en daarna beetje bij beetje de hete melk waaruit het vanillestokje is verwijderd. Schenk wanneer de ingrediënten goed zijn vermengd de crème in de pan waarin de melk is verwarmd. Verwarm het mengsel op een laag vuur en onder voortdurend roeren gedurende 2/3 minuten. Let erop dat het mengsel niet begint te koken.
 5. Schenk het mengsel in de kom waarin de eidooiers en de suiker zijn vermengd en laat het, onder voortdurend kloppen met garde of mixer, snel afkoelen.
 6. Roer twee of drie lepels van het basismengsel door het amandelpoeder en meng alles goed. Voeg amandel- en basismengsel bij elkaar en klop het geheel gedurende enkele minuten goed door. Schenk het daarna in de ijsmachine en draai er ijs van.

Citrussaus

 1. Maak de ananas schoon en snijd hem in stukjes.
 2. Pers de citroenen en sinaasappels uit en giet het sap door een zeef.
 3. Verwarm 1 ltr water, de suiker en het sap in een pan en voeg de helft van de ananas toe. Laat zachtjes doorkoken tot de ananas gaar is.
 4. Pureer het vocht en de ananas In de blender. Gaar de andere helft van de ananas partjes in dit gepureerde vocht, maar houd de partjes heel. Bind de saus eventueel met een papje van koud water en maïzena.

Ananassoufflé

 1. Vet 12 kopjes in met boter en bestrooi met suiker.
 2. Meng de kwark, eidooiers, vanillemerg uit het stokje en de helft van de suiker in een kom.
 3. Sla de eiwitten stijf met de rest van de suiker in een vetvrij gemaakte kom.
 4. Spatel beide mengsels door elkaar vul de kopjes voor 2/3 deel en zet ze 15 tot 20 minuten au bain Marie in een voorverwarmde oven (zonder ventilator) op 180 graden celsius.
 5. Verwarm de saus haal de soufflé uit het kopje en leg hem samen met een bol ijs op de saus.

  Bestuif met wat poedersuiker.

PRESENTATIE

 1. Verwarm de saus haal de soufflé uit het kopje en leg deze samen met een bolletje ijs op de saus.
 2. Bestuif met wat poedersuiker.
AFDRUKKEN

Menu december 2022

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.