Crème brûlée en macarons met bananenkaramel

naGERECHT
september 2023
12
4.5/5

Voor je aan het maken van de macarons begint, enkele belangrijke tips.

• Dit is de easy way macaron, waarvoor je geen suikersiroop moet maken en dus ook geen suikerthermometer nodig hebt.
• Gebruik geen al te verse eiwitten, op kamertemperatuur.
• Er mag geen spoortje eigeel in de eiwitten zitten.
• Gebruik poederkleurstof i.p.v. vloeibare.
• Gebruik bij voorkeur een siliconen spatel.
• Wees geduldig. Macarons moeten een uur korsten. Terwijl je wacht, kan je de vulling maken.

INGREDIENTEN

Macarons (40 stuks)

600 gramandelpoeder
600 grpoedersuiker
450 greiwit
600 grsuiker

Crème brûlée

3vanillestokjes
750 mlvolle melk
15eidooiers
210 grfijne kristalsuiker
750 mlroom
3limoenen, alleen de zeste
300 grbasterdsuiker

Bananenkaramel

600 grgepelde banaan, in stukjes
240 grfijne kristalsuiker
150 mlroom
80 grboter, in blokjes
840 grwitte chocolade, fijngehakt

PRESENTATIE

 Eetbare bloemetjes

BEREIDING

Macarons

  1. Meng voor de macarons het amandelpoeder en de poedersuiker. Zeef deze ingrediënten door een bolzeef. Zet apart.
  2. Verwarm de oven voor op 140° C.
  3. Klop de helft van het eiwit luchtig. Doe de suiker er in vier stappen bij en klop stijf tot er mooie pieken ontstaan.
  4. Mix de andere helft van het eiwit met het amandelpoedersuikermengsel tot dit een stevige substantie wordt. Voeg nu beide eiwitmengsels met een spatel samen tot een mooie gladde massa. Doe het geheel in een spuitzak.
  5. Spuit minimaal 80 dotjes (12 pers x 6 helften) ter grootte van een halve golfbal op een siliconenmat of op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet de siliconenmat of de bakplaat 19 min in de oven. Haal de macarons eruit en laat afkoelen.
  6. Doe ze tot gebruik in een luchtdicht afsluitbare doos.

Crème brûlée

  1. Zet de temperatuur van de oven nu op 100° C.
  2. Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap er met een mespunt de geurige zaadjes uit. Schenk de melk in een steelpan en doe de vanillezaadjes erbij. Breng de melk op matig vuur aan de kook.
  3. Neem, als de melk kookt, de steelpan van het vuur en laat de vanillemelk 10 min trekken.
  4. Doe intussen de eidooiers in een kom.
  5. Klop met een garde de kristalsuiker door de eidooiers. Blijf kloppen tot de suiker is opgelost.
  6. Roer de room door dit eidooiermengsel en klop de crème glad. Voeg de inmiddels afgekoelde vanillemelk toe. Klop alles door elkaar.
  7. Leg wat limoenrasp op de bodem van elk ovenschaaltje. Gebruik een spatel om de crème in de schaaltjes te scheppen. Zet deze op een bakplaat en plaats ca. 75 min in de oven. De crème is gaar als hij nog maar een klein beetje trilt. Laat de crème in de koelkast volledig afkoelen.

Bananenkaramel

  1. Pureer voor de bananenkaramel de stukjes banaan met de staafmixer. Houd 4 stukjes banaan achter voor de garnering.
  2. Warm de room lichtjes op.
  3. Doe de suiker in een pan en laat de suiker koken tot deze een donkerbruine karamelkleur krijgt. Draai het vuur dan uit en schenk de room er in een dun straaltje bij. Roer door.
  4. Voeg de bananenpuree toe en meng alles met een spatel. Voeg dan de boter toe en meng met de spatel goed tot een gladde massa.
  5. Schenk deze bananenkaramel over de witte chocolade. Meng alles voorzichtig. Pureer het geheel tot slot met een staafmixer. Zo wordt de karamel een mooie gladde, homogene massa. Dek af met plasticfolie en laat in de koelkast rustig opstijven.
  6. Doe de bananenkaramel in een spuitzak. Spuit het bananenmengsel tussen de macaronhelften en druk ze op elkaar.

AFWERKING & PRESENTATIE

  1. Haal de schaaltjes crème brûlée uit de koelkast.
  2. Strooi met een zeef een gelijkmatig laagje basterdsuiker over elk schaaltje.
  3. Brand de suiker met een crème brûléebrander of zet de schaaltjes kort vlak onder een gloeiendhete grill. Strooi, als het laagje suiker gesmolten is, er nog een heel dun laagje suiker over. Brand dit ook weer af met de brander of onder de grill.
  4. Dresseer 3 macarons op de crème brûlée zoals op de foto.
  5. Leg een stukje banaan (klein rondje maken met een steker) op de liggende macaron en leg daarop de eetbare bloemetjes.
AFDRUKKEN

Menu september 2023

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.

Pureer voor de bananenkaramel de stukjes banaan met de staafmixer. Houd 4 stukjes banaan achter voor de garnering.