Sous-vide gegaarde lamsfilet met blauwe kaas saus en wortels

hoofdGERECHT
september 2023
12
4.5/5

Sous vide koken is een techniek waarbij vacuümverpakt voedsel op een constante, relatief lage temperatuur voor lange tijd in een waterbad wordt gegaard. Sous vide is een Frans begrip dat letterlijk ‘onder vacuüm’ betekent. Sous vide apparatuur leent zich uitstekend voor het bereiden van vlees, vis, gevogelte, groente, fruit, desserts, oliën en zélfs alcoholische drank.

De sous vide bereiding zorgt ervoor dat de maximale kwaliteit van elk product benut wordt op het gebied van textuur, smaak én voedingsstoffen! Daarnaast kun je met sous vide gezonder koken!
De temperatuur bij de traditionele kookmethodes is vaak te hoog. Hierdoor is het lastig te bepalen wanneer het product de perfecte bereiding heeft omdat het in een hoge temperatuur heel snel gegaard wordt. Als je het te vroeg uit de pan of oven haalt is het product nog rauw, maar als je het te laat uit de pan of oven haalt is het overgaar.

Bij de traditionele wijze van koken, wordt kipfilet gegaard in de oven op bijvoorbeeld 200 ℃ voor twintig minuten. Echter is deze temperatuur veel te hoog. Kip wordt namelijk al gegaard op een minimale temperatuur van ongeveer 60℃. De kipfilet wordt in de oven dus gegaard op een temperatuur die meer dan drie keer zo hoog is. Sous vide koken is hiervoor de perfecte oplossing. Bij sous vide koken wordt het product gegaard door middel van de warmte die wordt overgebracht door het water. Doordat je de temperatuur heel precies kunt instellen, gaart het eten precies zoals je zelf wilt.

De tijd is hierbij minder belangrijk. Afhankelijk van de dikte wordt een bepaalde tijd gekozen, omdat de warmte genoeg tijd moet hebben om de kern van het product te bereiken en de eiwitten om te zetten. Nadat de minimale kooktijd verstreken is kan het eten nog in het waterbad blijven liggen, tot dat de rest van het gerecht klaar is.

INGREDIENTEN

Blauwe kaas saus

120 grboter
3sjalotten, fijngesnipperd
4½ dlrode port
4½ dlrunderbouillon
30peperkorrels
15vijgen, dat mogen gedroogde zijn (6 voor de saus en 9 voor de garnering)
3 elsojasaus
3 tlrode wijnazijn
240 grsterke blauwe kaas
1½ tlaardappelzetmeel verdund in 2 el koud water
 Zout naar smaak

Geroosterde wortels

300 graardappelen
300 grwortelen
300 grpeterseliewortel
300 grpastinaak
300 graardpeer
300 grrode biet
12teentjes knoflook
3 elgedroogde tijmblaadjes
3rode ui
3mespuntjes versgemalen zwarte peper
3 tlzout
1½ dlolie om in te bakken

PRESENTATIE

 groene cress

BEREIDING

Lamsfilet

  1. Bestrijk de lamsfilet met zwarte peper.
  2. Stop de lamsfilet in een sous-vide zak en trek vacuüm.
  3. Kook sous-vide gedurende 60 min op 55° C.
  4. Dompel in ijskoud water en zet apart.
  5. Verhit in een koekenpan de boter op middelhoog vuur tot die lichtbruin begint te kleuren.
  6. Voeg de knoflook, tijm en rozemarijn toe.
  7. Zet het vuur middelhoog en schroei de filets gedurende maximaal 1 min langs alle kanten dicht (wrijf de filet in met de kruiden en knoflook tijdens het dichtschroeien).
  8. Laat de lamsfilet gedurende 10 min afgedekt met aluminiumfolie rusten.

Blauwe kaas saus

  1. Smelt de boter in een pan op middelhoog vuur.
  2. Voeg de fijngehakte sjalotjes en zwarte peperkorrels toe. Fruit tot de sjalot glazig is.
  3. Voeg de porto, runderbouillon, sojasaus, rode wijnazijn en 2 vijgen toe. Laat 15-20 min sudderen.
  4. Voeg de blauwe kaas toe en laat deze volledig smelten.
  5. Meng goed met een staafmixer tot een gladde en romige saus.
  6. Breng op smaak met zout en indien nodig nog meer rode wijnazijn.
  7. Bind de saus indien nodig met aardappelzetmeel.
  8. Houd de saus warm tot het serveren.

Geroosterde wortels

  1. Snijd alle wortels in plakjes (1 cm)
  2. Doe alle ingrediënten in een ovenschaal. Hussel alles goed door elkaar met je handen.
  3. Rooster gedurende 30 min in de oven op 200° C, haal de schaal uit de oven en schep de wortels voorzichtig om.
  4. Zet terug in de oven en rooster nog eens gedurende 30 min.
  5. Zet de ovengrill op maximum en rooster gedurende vijf min of tot de bovenkant gekarameliseerd is. Dien op!

AFWERKING & PRESENTATIE

  1. Breng 3 porties van de saus aan op het bord.
  2. Dresseer de groenten in het midden van het bord.
  3. Snijd het lamsfilet in 5 gelijke stukken en leg deze op het bord, deels over de groenten en in de saus.
  4. Snijd een vijg in parten en leg 3 stukjes rondom het lamsfilet.
  5. Werk af met een paar blaadjes groene cress.
AFDRUKKEN

Menu september 2023

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.