Sous vide koken is een techniek waarbij vacuümverpakt voedsel op een constante, relatief lage temperatuur voor lange tijd in een waterbad wordt gegaard. Sous vide is een Frans begrip dat letterlijk ‘onder vacuüm’ betekent. Sous vide apparatuur leent zich uitstekend voor het bereiden van vlees, vis, gevogelte, groente, fruit, desserts, oliën en zélfs alcoholische drank. De sous vide bereiding zorgt ervoor dat de maximale kwaliteit van elk product benut wordt op het gebied van textuur, smaak én voedingsstoffen! Daarnaast kun je met sous vide gezonder koken! De temperatuur bij de traditionele kookmethodes is vaak te hoog. Hierdoor is het lastig te bepalen wanneer het product de perfecte bereiding heeft omdat het in een hoge temperatuur heel snel gegaard wordt. Als je het te vroeg uit de pan of oven haalt is het product nog rauw, maar als je het te laat uit de pan of oven haalt is het overgaar. Bij de traditionele wijze van koken, wordt kipfilet gegaard in de oven op bijvoorbeeld 200 ℃ voor twintig minuten. Echter is deze temperatuur veel te hoog. Kip wordt namelijk al gegaard op een minimale temperatuur van ongeveer 60℃. De kipfilet wordt in de oven dus gegaard op een temperatuur die meer dan drie keer zo hoog is. Sous vide koken is hiervoor de perfecte oplossing. Bij sous vide koken wordt het product gegaard door middel van de warmte die wordt overgebracht door het water. Doordat je de temperatuur heel precies kunt instellen, gaart het eten precies zoals je zelf wilt. De tijd is hierbij minder belangrijk. Afhankelijk van de dikte wordt een bepaalde tijd gekozen, omdat de warmte genoeg tijd moet hebben om de kern van het product te bereiken en de eiwitten om te zetten. Nadat de minimale kooktijd verstreken is kan het eten nog in het waterbad blijven liggen, tot dat de rest van het gerecht klaar is.
Blauwe kaas saus
120 gr | boter |
3 | sjalotten, fijngesnipperd |
4½ dl | rode port |
4½ dl | runderbouillon |
30 | peperkorrels |
15 | vijgen, dat mogen gedroogde zijn (6 voor de saus en 9 voor de garnering) |
3 el | sojasaus |
3 tl | rode wijnazijn |
240 gr | sterke blauwe kaas |
1½ tl | aardappelzetmeel verdund in 2 el koud water |
Zout naar smaak |
Geroosterde wortels
300 gr | aardappelen |
300 gr | wortelen |
300 gr | peterseliewortel |
300 gr | pastinaak |
300 gr | aardpeer |
300 gr | rode biet |
12 | teentjes knoflook |
3 el | gedroogde tijmblaadjes |
3 | rode ui |
3 | mespuntjes versgemalen zwarte peper |
3 tl | zout |
1½ dl | olie om in te bakken |
PRESENTATIE
groene cress |
Lamsfilet
Blauwe kaas saus
Geroosterde wortels
Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.
Cookie | Duur | Beschrijving |
---|---|---|
cookielawinfo-checbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |