Thais gemarineerde bavette met pinda-limoendressing - Gegrilde bloemkool met tahin, harissa-honingsaus & ingelegde citroen - Gegrilde rijst

hoofdGERECHT
juli 2023
12
3/5

Thais gemarineerde bavette met pinda-limoendressing

Een gerecht van Yotam Ottolenghi

INGREDIENTEN

1 kg bavette
1 el plantaardige olie

Marinade

6teentjes knoflook, gepeld en fijngesneden
3 cmverse gember, geschild en fijngehakt
8makrut limoenblaadjes, stelen weggegooid, grof gehakt
1rode chilipeper, fijngehakt (verwijder evt de zaadjes)
100 mlsojasaus
2 elrijstwijnazijn
1 elmirin
75 mlahornsiroop
2-3limoenen, geperst, om 40 ml te krijgen
1½ elvissaus

Dressing

1 elsojasaus
1 elahornsiroop
½ elrijstwijnazijn
1 ellimoensap
1klein teentje knoflook, gepeld en fijngehakt
2lente-uitjes, fijngesnipperd
1rode chilipeper, fijngehakt (verwijder evt de zaadjes)
1 elgeroosterde gezouten pinda’s, grof gehakt
1 elpompoenpitten, geroosterd en grof gehakt

BEREIDING

  1. Snijd het vlees tegen de draad in in plakken van 5 mm dik, verwijder eventueel zilvervlies of kraakbeen. Meng alle marinade-ingrediënten in een niet-reactieve container, voeg dan het vlees toe en gooi om te coaten. Laat minimaal twee uur (en maximaal twee dagen) marineren.
  2. Meng voor de dressing de eerste vijf ingrediënten in een kleine kom. Meng in een aparte kleine kom de lente-uitjes, chilipepers, pinda’s en pompoenpitten. Voeg de helft van dit mengsel toe aan het sojasausmengsel en zet de rest opzij – je gebruikt het als garnering.
  3. Giet het vlees af in een zeef boven een middelgrote pan om de marinade in de pan op te vangen; gooi de aromaten weg. Zet de marinade op middelhoog vuur, breng aan de kook en kook ongeveer drie minuten, tot het is ingedikt en ingedikt tot de consistentie van een glazuur.
  4. Bekleed een werkblad met een paar vellen huishoudfolie en verdeel het vlees in een enkele laag erover. Dek af met nog een paar vellen huishoudfolie en gebruik dan een deegroller om het vlees fijn te malen tot het heel dun is – ongeveer 2-3 mm dik. Rijg het vlees aan de geweekte spiesen (ongeveer 80 g vlees per spies), bestrijk ze met een beetje olie en gril ze ongeveer vier minuten op de barbecue, draai ze een paar keer om en bedruip met het achtergehouden glazuur tot het vlees diepe verkoolde vlekken heeft en is overal goudbruin. Laat een paar minuten rusten en doe dan over op een serveerschaal.

Gegrilde bloemkool met tahin, harissa-honingsaus

van Sabrina Ghayour (uit Feasts)

INGREDIENTEN

4grote bloemkolen
6 elrozenharissa (of gewone harissa)
8 elvloeibare honing
2 elolijfolie, plus extra om in te bakken
2 tlkaneel
8 ellichte tahin
12 elGriekse yoghurt
2flinke kneep citroensap
12ingelegde citroenen, pitjes verwijderd en in dunne schijfjes
2flinke handvol geroosterd amandelschaafsel
30 grbladpeterselie, grof gehakt
 Zeezoutvlokken en versgemalen peper

BEREIDING

  1. Verwijder de buitenste bladeren van de bloemkool en snijd elke bloemkool in 4 even dikke plakken. Snijd of schaaf wat van de buitenste plakken af zodat ze grotendeels plat zijn en alle plakken gelijkmatig garen. Meng de harissa met de honing, de olijfolie en de kaneel in een kleine kom en breng op smaak met zout en peper. Verdeel het harissamengsel over de bloemkool.

  2. Verhit wat olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Leg de bloemkoolplakken in de hete olie en bak 6 tot 8 minuten aan beide kanten, tot ze gaar en geroosterd zijn.

    De bloemkool wordt onvermijdelijk zwart. Dat komt niet alleen door de kleur van het specerijenmengsel, maar ook door de suiker in de honing die verbrandt. Dit is onderdeel van de smaak van het gerecht en niets om je zorgen over te maken. Je kunt de plakken bloemkool ook 20 tot 25 minuten in een voorverwarmde oven op 220 °C roosteren.

  3. Meng intussen de tahin met de yoghurt en het citroensap in een kom en breng goed op smaak met zout. Roer er lauw water door, met 1 eetlepel tegelijk, tot het yoghurtmengsel de consistentie van een saus heeft.

Gegrilde rijst

Gegrilde bolletjes rijst, ook wel Yaki Onigiri, zijn in Japan ongeveer overal te vinden en iedereen eet ze. Het is ook een klassiek Yakitori gerecht. De bolletjes rijst hebben een krokante, beetje zoute buitenkant en zijn lekker zacht van binnen.

INGREDIENTEN

500 gr sushi rijst
150 ml sojasaus
150 ml sesamolie

BEREIDING

  1. Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking en laat hem vervolgens helemaal afkoelen. Is de rijst afgekoeld? Vorm er cilinders van die ongeveer 4 á 5 cm dik zijn. Druk de rijst stevig aan.

  2. Steek nu de BBQ aan en ga hierbij voor directe hitte en een temperatuur van ongeveer 180 graden C.

  3. Leg de bolletjes rijst dan op het rooster en gril de rijst 2 minuten. Draai ze vervolgens om en gril ook deze kant 2 minuten. Bestrijk ondertussen de gegrilde kant met sesamolie en sojasaus.

  4. Draai de bolletjes na 2 minuten weer om en bestrijk nu ook de bovenkant met sesamolie en sojasaus. Gril de rijst weer 2 minuten en herhaal bovenstaande nog een keer. Iedere kant wordt dus 2 keer 2 minuten gegrild en wordt 2 keer bestreken met sesamolie en sojasaus.

  5. Haal de bolletjes rijst hierna van de BBQ. Bestrijk ze hier nog 1 keer met sojasaus. Daarna is de gegrilde rijst klaar om te serveren.

PRESENTATIE

  1. Leg 1 spies op een bord en sprenkel de dressing over het vlees, strooi het achtergehouden kruiden- en pindamengsel erover en serveer warm.

  2. Leg er de bloemkool bij. Sprenkel de yoghurtsaus en overgebleven marinade erover, garneer met de ingelegde citroen, het geroosterde amandelschaafsel en de bladpeterselie.

  3. Leg er een bolletje gegrilde rijst bij en serveer.

AFDRUKKEN

BBQ-menu juli 2023

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.