Tom kha Kai pompoen met gambaspies

tussenGERECHT
juli 2023
12
4.5/5

INGREDIENTEN

Bloemkool pistachepuree

6flespompoenen
3Cevenne ui (zoete, witte ui)
6teentjes verse knoflook
citroen
limoen
6 cmgemberwortel
6stengels citroengras
8blaadjes djeroek poeroet
3 ltrgevogeltebouillon
600 mlkokosmelk
3 elgele currypasta
6 eloestersaus
150 mlgembersiroop
30groene kardemonpeulen
Spies
36 easy peel Argentijnse wilde gamba’s (16/20)
6 teentjes verse knoflook
4 el olijfolie

AFWERKING & PRESENTATIE

6 elgedroogde pompoenpitten
6topjes bladpeterselie of koriander

BEREIDING

 1. Snijd de bolle onderkanten van de pompoenen halverwege af en schep de pitten uit de pompoenhelften. Schil de hals van de pompoenen en snijd het vruchtvlees in parten. Gril de pompoenhelften ca. 10 minuten per kant (direct, 170 graden C); draai ze per kant na 5 minuten een kwartslag voor een mooie grillruit. Gril het snijvlak van de bolle onderkanten van de pompoenen ca 10 minuten; draai ze na 5 minuten een kwartslag voor een mooie grillruit. Zet de onderkanten tot serveren apart.
 2. Haal het gietijzeren rooster uit de EGG en leg het rvs-rooster erin. Pel de ui en de knoflook en snijd ze in grove stukken. Snijd de citroen en de limoen in partjes. Schil de gemberwortel en snijd in plakjes en kneus het citroengras. Breng deze ingrediënten met de pompoenparten, de djeroek poeroet, de gevogeltebouillon, de kokosmelk, de currypasta, de oestersaus, de gembersiroop en de kardemompeulen in de geëmailleerde Dutch oven aan de kook.
 3. Haal de pan en het rooster uit de EGG, plaats het hitteschild en leg het rooster terug. Zet de pan er weer op en breng de temperatuur van de EGG naar 140 graden C. Laat de soep ca 30 minuten zachtjes koken.
 4. Pel intussen voor de spies de gamba’s en rijg ze aan 12 spiesen (3 stuks per spies). Pel de knoflook, hak de teentjes fijn en meng door de olijfolie. Bestrijk de gambaspiesen met de knoflookolie.
 5. Haal de citroenen, de limoen, het citroengras, de djeroek poeroet en de kardemonpeulen uit de soep en pureer de soep met de staafmixer. Breng op smaak met peper en zout.
 6. Haal het rvs-rooster en het hitteschild uit de EGG en leg het gietijzeren rooster er weer in. Rooster voor de garnering de pompoenpitten in de deksel van de geëmailleerde Dutch oven en breng intussen de temperatuur van de EGG naar 180 graden C.
 7. Haal de deksel met de pitten uit de EGG en gril de gambaspiesen 2-3 minuten per kant.

AFWERKING & PRESENTATIE

 1. Schep de soep in de pompoenhelften.
 2. Garneer met de pompoenpitten en de peterselie of koriander.
 3. Leg er een gambaspies op.
 4. Schep de overige soep in 2 kommen om eventueel later aan tafel bij te schenken.
AFDRUKKEN

BBQ-Menu juli 2023

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.