Aardpeersoep met hazelnoten-spinaziepesto

tussenGERECHT
april 2022
12
3.5/5

Aardpeer is een echte wintergroente en in Nederland volop verkrijgbaar tussen oktober en februari, maar in december zijn ze op hun best. Deze knol wordt vaak vergeleken met de artisjok. In het Engels noemen ze hem Jerusalem artichoke en dat klinkt een stuk lekkerder.

De smaak van aardpeer doet denken aan die van een artisjok en is het best te omschrijven als zoet, aards en een beetje notig. Zeker als je hem kookt, komt de zoete smaak naar voren.

Voor je een aardpeer in je winkelmandje stopt, is het slim om te controleren of hij stevig is. Kan je de groente indrukken of voelt hij zacht aan? Dan is hij helaas niet vers meer en kun je dat exemplaar beter laten liggen.

Je kunt alles van deze knol eten, maar maak ze wel even schoon, snijd ze eventueel bij en verwijder het wortelhaar. Als je een jong exemplaar hebt, kun je zelfs de schil laten zitten. Bij een oudere aardpeer is het wel verstandig om even met je dunschiller of schilmesje aan de slag te gaan. Door de vorm van de aardpeer is het soms wat lastig om hem te schillen. In dat geval kun je de groente ook even tussen de vijf en tien minuten koken en daarna de schil eraf trekken. Het is overigens ook mogelijk om de aardpeer rauw te eten. Lekker in combinatie met een zuurtje.

INGREDIENTEN

Soep

2 elolijfolie
60 grroomboter
4 stbanaansjalotten (200 g), in dunne ringen gesneden
2 stprei, alleen het witte deel, gehalveerd, in dunne ringen
4 tnknoflook, fijngehakt
2,4 kgaardperen, geschild, in plakjes van 1-2 mm (1,9kg)
500 mldroge witte wijn
1 ltrvolle melk
1,4 ltrgroentebouillon + evt. wat extra
20 grbieslook, fijngeknipt

Hazelnoten-spinaziepesto

100 grblanke hazelnoten
2 elhazelnootolie
4 elolijfolie + extra voor erbij
60 gr(mini)spinazie
20 grdragon
2 stcitroen, alleen het rasp
2 tlwitte wijnazijn
2 tnknoflook, fijngehakt
2 – 4groene bird’s eye chilipepers, zonder zaadjes

PRESENTATIE

 olijfolie

BEREIDING

Soep

  1. Verhit in een ruime pan de olijfolie en roomboter en bak hierin de sjalotjes 3 min. op middelhoog tot hoog vuur. Roer ze twee tot drie maal om. Doe de prei en de knoflook erbij en smoor nog 3-4 min. tot de sjalotten glazig zijn en de prei gaar is, maar zonder te kleuren.
  2. Voeg de aardperen toe en bak ze 12 min. onder af en toe roeren, tot ze zachter en gekaramelliseerd zijn.
  3. Giet de wijn erover, breng het geheel aan de kook en laat in 3-4 min. op halfhoog vuur tot driekwart inkoken.
  4. Roer de melk en de bouillon erdoor en breng de soep aan de kook. Schep eventueel het schuim van de soep met een schuimspaan. Laat de soep 50 min. zachtjes koken, roer om de paar min. tot de aardperen gaar en volledig zacht zijn.
  5. Neem de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer of in de blender mooi glad. Voeg eventueel nog wat extra bouillon toe en breng de soep op smaak met flink wat versgemalen peper en zout.

Hazelnoten-spinaziepesto

  1. Verwarm de oven voor op 160°C. Spreidt de hazelnoten op een bakplaat en rooster ze 15 min. in de voorverwarmde oven. Laat ze afkoelen en hak ze grof.
  2. Houdt 60 gr van de hazelnoten apart en doe de rest in de keukenmachine samen met alle andere ingrediënten voor de pesto. Voeg nog 5 el water en 1/2 tl zout toe en mix alles tot een gladde, vloeibare puree. Zet de pesto tot gebruik opzij.

PRESENTATIE

  1. Schep de soep in diepe borden of kommen en schep de hazelnoten-spinaziepesto erop.
  2. Bestrooi met de bieslook en hazelnoten en besprenkel nog een beetje olijfolie erover.
AFDRUKKEN

Menu april 2022

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.