Heilbot met pistache-pijnboompittenkorst en vichyssoise rucola en peterselie

Een recept van Yotam Ottolenghi uit het boek Nopi.

hoofdGERECHT
april 2022
12
4/5

INGREDIENTEN

Pistache-pijnboompittenkorst

300 grboter, in blokjes van 1cm
120 grgedopte pistachenoten, licht geroosterd en grofgehakt
120 grpijnboompitten, licht geroosterd en grofgehakt
0,5 tlfijne kristalsuiker
4 elcitroensap

Vichyssoise

200 grpeterselie, stelen en blaadjes
300 grrucola
2 elolijfolie
80 grboter
4middelgrote sjalotten, grof gesneden
6 tnknoflook, fijngehakt
1citroen, uitgeperst

Heilbotfilets

12heilbotfilets, ontveld en graten
4 elolijfolie
4 elcitroensap
12langwerpige radijzen (met witte top, met het groene blad en de worteltjes, overlangs doormidden gesneden)
 grof zeezout en zwarte peper

BEREIDING

Pistache-pijnboompittenkorst

  1. Doe de boter voor de notenkorst in een middelgrote pan en zet deze op halfhoog tot hoog vuur. Laat de boter 4 minuten pruttelen tot hij goudbruin is en nootachtig geurt.
  2. Neem de pan van het vuur, giet de boter door een fijnmazige zeef en gooi de donkere stukjes uit de zeef weg.
  3. Roer de pistachenoten, pijnboompitten, suiker, het citroensap en 1/4 theelepel zout door de boter.
  4. Vermeng alles goed en spreid het mengsel in een rechthoek van 16 x 21 cm uit op een kleine, met bakpapier beklede bakplaat. Zet het 2-3 uur in de koelkast om op te laten stijven en snijd er dan 12 gelijke rechthoeken van. Zet de rechthoeken tot gebruik in de koelkast.

Vichyssoise van rucola en peterselie

  1. Breng voor de vichyssoise een middelgrote pan gezouten water aan de kook en doe de peterselie en rucola erin. Blancheer ze 30 seconden en koel de kruiden onder de koude kraan. Giet ze af, knijp het water eruit, laat ze uitlekken en hak ze grof.
  2. Zet een middelgrote pan met de olie en de boter op halfhoog vuur. Doe de sjalot erin en smoor ze 4-5 minuten af en toe roerend tot ze glazig en niet gekleurd zijn.
  3. Doe knoflook en prei in de pan en smoor alles 2-3 minuten. Voeg ook de aardappels toe en roer regelmatig 5-6 minuten tot de aardappels glad en glanzend zijn.
  4. Giet de bouillon erover, breng hem op halfhoog tot hoog vuur aan de kook en laat de soep dan 8-10 minuten zachtjes koken tot prei en aardappels beetgaar zijn.
  5. Voeg de geblancheerde peterselie en rucola toe en laat de pan nog even op het vuur staan.
  6. Neem hem van het vuur en roer de spinazie, 1,5 tot 3 theelepels zout en royaal versgemalen zwarte peper door de soep.
  7. Giet de soep in een blender, pureer hem helemaal glad en zet hem tot gebruik opzij.

Heilbotfilets

  1. Verhit de ovengrill tot 200 °C of tot de hoogste stand.
  2. Leg de heilbotfilets naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met de 2 eetlepels olie.
  3. Bestrooi ze met in totaal 2 tot 3 theelepels zout en royaal versgemalen zwarte peper en gril ze 6-7 minuten tot de vis bijna gaar is.
  4. Haal de bakplaat uit de oven en leg een rechthoek notenboter op elke visfilet.
  5. Zet de bakplaat weer onder de grill en laat de korst in 2-3 minuten goudbruin worden.
  6. Haal de bakplaat weer uit de oven en besprenkel de vis met citroensap.

PRESENTATIE

  1. Verwarm de vichyssoise en schep hem in wijde, diepe borden.
  2. Leg er een heilbotfilet op, schik de radijzen ernaast en dien de vis meteen op.
AFDRUKKEN

Menu april 2022

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.