Ebi gyoza (garnalendumpling) met sojasaus en sesamolie

AMUSE
MAART 2019
12
3/5

INGREDIENTEN

Ebi gyoza

24 stgamba’s
180 grwaterkastanjes (uit blik)
3 stbosuitjes
150 grverse spinaziebladeren
3 grsuiker
15 groestersaus
12 grsojasaus
10 grmaïzena
36 stwontonvelletjes
60 mlwater
 zout en peper

Gyoza saus

1 tnknoflook
1/3grote rode chilipeper
15 grsuiker
50 mlnatuurazijn
125 mllichte sojasaus
7 grsesamolie
 zout

BEREIDING

Ebi gyoza

 1. Ontdoe de gamba’s van hun pantser en darmkanaal, snijd in zeer kleine brunoise en zet weg.
 2. Weeg de waterkastanjes af en meng deze zeer kort met de in stukken gesneden bosuitjes in een foodprocessor; hak ze in gelijke grootte als de gamba’s of snijd eveneens met de hand in gelijke grootte
 3. Blancheer de in koud water gewassen spinazie in een vergiet: zet dit vergiet met de gewassen spinazie in een gootsteen en overgiet de spinazie met kokend water. Laat vervolgens goed afkoelen onder koud stromend water, uitlekken en droog de spinazie vervolgens voorzichtig met een schone theedoek; hak de spinazie vervolgens fijn.
 4. Maak een glad mengsel van zout, peper, suiker, oestersaus, sojasaus en sesamolie; voeg nu de maïzena toe en roer opnieuw tot een glad mengsel.
 5. Meng dit (maïzena)mengsel door het fijngehakte gambamengsel met de gehakte spinazie.
 6. Weeg het totaalgewicht en verdeel de massa daarna in 36 gelijke hoeveelheden.
 7. Leg 36 wontonvelletjes klaar, die je eerst in ringvorm hebt uitgestoken; let op dat je steeds 1 velletje pakt; soms is dit moeilijk te zien (twee velletjes geeft geen goed garingsresultaat).
 8. Schep steeds één hoeveelheid in het midden van een wontonvelletjes, bevochtig de randen met een beetje water en vouw ze dubbel.
  Druk de randen goed op elkaar, zodat mooie halve maantjes ontstaan.

Gyoza saus

 1. Wrijf de zeer fijngesneden knoflook en chilipeper met een beetje zout met de platte kant van een mes (op een werkplank) tot een pasta.
 2. Verwarm de suiker met de azijn in een steelpannetje op laag vuur tot de suiker is opgelost.
 3. Roer nu de pasta van knoflook, rode peper en zout + de oplossing van suiker en azijn + sojasaus en sesamolie goed door elkaar tot een homogene massa en zet luchtdicht afgesloten weg tot gebruik.

Dumplings

Voorbereiding voor het uitserveren: Neem 2 grote pannen met water en breng deze aan de kook en voeg iets zout toe. Zodra het water in de pannen kookt voeg dan steeds 3 dumplings per pan toe. De kooktijd is ongeveer 1 minuut; je ziet wanneer de dumplings gaar zijn: ze gaan dan drijven. Verwijder de dumplings met een schuimspaan en breng over op een dienblad waarop een schone theedoek is gelegd.

TIP:
Het geheim van vulling en slagen van het proces is: hak de vulling niet te fijn en leg niet te veel vulling op een velletje! En . . . oefening baart kunst.

PRESENTATIE

 1. Leg een dumpling op een bordklein bordje en giet er een beetje Gyoza saus over.
 2. Werk eventueel af met een beetje ‘groen’.
AFDRUKKEN

Menu maart 2019

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.