Zalm en parelhoen teriyaki met zoetzure prei, rode ui en gebakken rijst

TUSSENGERECHT
MAART 2019
12
4/5

INGREDIENTEN

Teriyakimarinade

90 grJapanse soja
90 grmirin
45 grsake
1 stflinke knoflookteen
1,5 cmverse gember
15 grbruine basterd suiker

Parelhoen

500 grparelhoenfilet
 scheut arachideolie
Rijst
200 gr rijst
100 gr ui
1 st knoflookteen
100 gr prei
2 el arachideolie
1 el sesamolie

Prei en ui

4 stdunne preien
250 grrode uien
 Scheut arachideolie
2 elrijstazijn
4 elmirin

Zalm

500 grzalmfilet
0,5 dllimoensap
 zout en peper

BEREIDING

Teriyakimarinade

  1. Meng soja, mirin en sake.
  2. Snipper de knoflook heel fijn. Schil de gember en rasp deze.
  3. Voeg knoflook, 2 theelepels gember en de basterd suiker toe aan de marinade. Meng tot de suiker is opgelost.

Parelhoen

  1. Maak de parelhoenfilet schoon en leg ze in teriyakimarinade. Zet in de koeling en laat 30 min marineren. Nappeer de parelhoen af en toe met de marinade.
  2. Haal de parelhoen uit de marinade en kook de marinade in tot 1,5 dl.
  3. Dep parelhoen droog en bak ze vlak voor het uitserveren in arachideolie. Bestrijk het vlees af en toe met de ingekookte marinade.

Rijst

  1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat afkoelen.
  2. Maak ui, knoflook en prei schoon, snijd klein en fruit in een mengsel van beide oliën.
  3. Voeg de rijst toe en bak kort mee. Voeg eventueel wat olie toe.
  4. Kruid met peper en zout.

Rijst

  1. Maak de prei schoon; gebruik alleen het witte en lichtgroene deel. Verwijder eventueel wat buitenblad als de prei dikker is als 2 cm. Snijd prei in schuine stukken van 3 cm.
  2. Maak de uien schoon, verwijder een stuk van de onder- en bovenkant. Snijd in 12 schijven van 1 cm dik.
  3. Bak vlak voor het uitserveren op laag vuur de stukken prei en de ui ieder apart in olie gaar. De prei mag niet verkleuren en de ui moet 1 schijf blijven. Blus de prei af met azijn en mirin en laat dit verdampen.
  4. Kruid alles met peper en zout.

Zalm

  1. Verwijder van de zalmfilet het vel en vet. Snijd de zalm in 12 gelijke stukken.
  2. Marineer de stukken zalm 15 min voor het uitserveren in het limoensap.
  3. Dep de zalm droog en kruid lichtjes met zout en peper.

AFWERKING EN PRESENTATIE

  1. Snijd de parelhoen in dunne tranches. Leg op een groot warm bord enkele plakjes parelhoen en lepel er wat braadvocht over.
  2. Leg daarnaast een stukje zalm en nappeer ook de vis met wat braadvocht.
  3. Leg op ieder bord een paar stukjes prei, een schijf ui en een beetje rijst.
AFDRUKKEN

Menu maart 2019

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.