Romige oestersoep met groene asperges

TUSSENGERECHT
MEI 2018
12
3/5

INGREDIENTEN

6 bussels groene asperges
2 bussels kervel
50 st oesters
1 st citroen
6 st eidooier
150 ml room
peper

BEREIDING

  1. Schil de asperges en kook ze beetgaar in gezouten water. Haal de asperges uit het water (houdt het kookvocht bij) en snijd de puntjes van de asperges. Verpak de puntjes in plasticfolie en leg op-zij.
  2. Steek de oesters open en vang ze op in een zeefje met daaronder een kommetje voor het sap.
  3. Voeg aan het oestersap het sap van een halve citroen toe.
  4. Voeg aan het kookvocht van de asperges de asperges en de steeltjes van de kervel toe. Breng aan de kook.
  5. Breng ook het oestersap aan de kook en leg de oesters er in. Laat ze een minuutje garen en haal ze er vervolgens opnieuw uit.
  6. Voeg het oestersap nu bij de soep en mix ze vervolgens glad.
  7. Maak een liaison met de eidooiers en de room. Voeg een flinke lepel van de soep bij de liaison en roer goed. Giet vervolgens bij de rest van de soep. Breng de soep op smaak met extra peper.

Met een liaison maak je een soep of saus heerlijk romig en fluweelzacht. Liaison is een mengsel van eigeel en room dat zorgt voor een romige, zachte binding.
Liaison bestaat uit niets meer dan eidooier en room wat je goed door elkaar mengt en op het allerlaatste moment toevoegt aan je soep of saus. Het is een klassieke techniek die voor een culinaire toets zorgt in je soep.

Bereiding
Giet de room samen met de eigelen samen in een pot en roer het mengsel los. Voeg de liaison toe bij de soep die je maakt.

Let op: Wacht tot je soep bijna klaar is en niet meer kookt voor je de liaison toevoegt. Als de soep op dat moment wel nog kookt, gaat het eigeel stollen en je soep schiften.
Waar je ook rekening mee moet houden is dat je een soep of saus niet meer kunt opwarmen op het moment dat de liaison is toegevoegd. Voeg daarom de liaison alleen toe aan het gerecht wat op dat moment wordt gegeten.

PRESENTATIE

Leg enkele oesters en enkele aspergepuntjes op de bodem van een diep bord. Schenk de oestersoep er over. Werk het bordje af met enkele takjes kervel.

AFDRUKKEN

Menu mei 2018

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.