Oesters van de BBQ en garnalen met een Aziatische twist

AMUSE
SEPTEMBER 2020
12
4/5

INGREDIENTEN

Oesters
12 oesters
  Zwarte bonensaus
1 teentje knoflook
1 Spaanse peper, fijn gesneden
1 Lente-ui
  (het groen in fijne ringetjes)
1 Bakje gebakken uitjes
 
  Extra
  Oestermes en oesterhandschoen
  Evt grillschaal met ribbels
Tandoori garnalen
750 gr Grote garnalen
3 el gember, grof gehakt
6 tn knoflook, in plakjes
1 tl zeezout
2 el vers citroensap
  (of meer naar smaak )
2 tot 3 cup slagroom
  (of volle yoghurt/Griekse yoghurt)
1 ei
3 el kikkererwtenmeel (optioneel)
0,5 tl cayenne peper
0,5 tl kurkuma
0,5 tl komijn, gemalen
0,5 tl Quick Garam Masala (zie recept)
0,5 tl gemalen witte peper
2 á 3 el gesmolten boter
Quick Garam Masala
2 el komijn, gemalen
1/8 tl kruidnagel
2 el
1/8 tl nootmuskaat
2 tl versgemalen peper
1/8 tl kaneel
1 tl kardemom
1 tl gemberpoeder

BEREIDING

Oesters

  1. Maak de barbecue gereed voor direct gebruik op 175-200°C.
  2. Pak de oester vast zodat je de platte kant aan de bovenkant hebt en met het oestermes in het scharnier kunt steken.
  3. Steek het mes in het scharnier en maak hem met een draaibeweging open. Snij langs de bovenkant de spier van de schelp los. Probeer zoveel mogelijk het vocht in de schelp te houden.
  4. Herhaal dit voor de rest van de oesters.
  5. Leg op elke oester een half theelepeltje van de zwarte bonensaus en wat van de Spaanse peper.
  6. Als je een schaal gebruikt zet je die direct boven het vuur in de barbecue. Wanneer je ze los doet kun je ze op het rooster zetten. Sluit de deksel.
  7. Als het vocht in de schelp kookt (5-10 minuten) zijn je oesters klaar en mogen ze uit de barbecue.
  8. Garneer je oesters van de barbecue met ringetjes lente-ui en wat van de gebakken uitjes.

Tandoori garnalen

  1. Was de garnalen onder koud stromend water en pel ze. Als er nog een kop aan zit, breek je die er af, daarna pel je vanaf de kop en vanuit de binnenkant het pantser er vanaf.
  2. Dep de garnalen droog en bewaar ze in de koelkast.
  3. Doe de gember, knoflook en een theelepel zout in een vijzel en maak er een pasta van, voeg 2 eetlepels room / yoghurt en 2 eetlepels citroensap toen en meng dit alles goed door. (Dit alles kan ook in de keukenmachine of blender.)
  4. Doe het mengsel in een grotere schaal en voeg de rest van de room / yoghurt, het ei, kikkererwtenmeel, kurkuma, komijn, Garam Masala en witte peper toe en meng dit alles goed door elkaar. Voeg eventueel meer zout en citroensap toe. Het moet een pittig gekruid mengsel zijn.
  5. Maak de grill klaar voor direct grillen. Rijg, terwijl de grill staat op te warmen, de garnalen op pennen en smelt de boter.
  6. Grill de garnalenspiesjes boven de kolen, zo’n 2 minuten per kant. Smeer ze tijdens het grillen een paar keer in met de gesmolten boter.

PRESENTATIE

  1. Maak op een bordje een streep met de Garam Massala en leg daar de garnaal bij.
  2. Garneer je oesters van de barbecue met ringetjes lente-ui en wat van de gebakken uitjes.
  3. Leg de oester op een andere zijde van het bordje.
AFDRUKKEN

Menu september 2020

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.