Pittige vissoep met gesmoorde babyvenkel en tapenade

TUSSENGERECHT
FEBRUARI 2019
12
4.5/5

Rode mul behoort tot de baarsachtigen en wordt ook wel koning van de poon genoemd, ondanks dat ze geen familie van elkaar zijn. De mul is roze rood op de kop en het lijf. De ogen staan hoog in de kop en heeft twee baarddraden.

De rode mul is een heerlijk matig vette vis die makkelijk te fileren is. Deze vis heeft wat donkerder vlees en een sterkere, maar toch delicatere smaak dan de poon. De smaak van de mul combineert goed met zuidelijke producten als knoflook, olijfolie en Provençaalse kruiden.

Deze vis is heerlijk om te grillen, te stomen, te bakken of in de oven te bereiden.

INGREDIENTEN

Soep

8 elolijfolie
3 stuien, gepeld en gesnipperd
3 stkleine venkelknollen,
 schoongemaakt en in stukjes
6 ststengels bleekselderij, fijngehakt
 zeezout en zwarte peper
6 dldroge witte wijn
1.500 grpruimtomaten, grof gehakt
2 a 3handvol korianderstengels
3 stsaffraandraadjes
3 ststeranijs
1.500 grrode mulfilets (of afsnijdsels)
18 dlwater
 snuf cayennepeper
 citroensap, naar smaak

Gesmoorde babyvenkel

4 elolijfolie
12 stbabyvenkelknollen
 scheut groentebouillon
 zeezout en zwarte peper

Tapenade

200 grontpitte zwarte olijven
40 gransjovisfilets op olijfolie, uitgelekt
20 grkappertjes, afgespoeld en uitgelekt
1 tn knoflook
1 elolijfolie

Vis

12 strode mulfilets, max. 75 gr per stuk
6 elolijfolie
12 stsint-jakobsschelpen, middelgroot
 (zonder schelp en schoongemaakt)
 klonten boter

BEREIDING

Soep

  1. Verhit de olijfolie in een pan en voeg de venkel toe met wat peper en zout. Bak de venkel onder voortdurende draaien goudbruin, voeg de scheut groentebouillon toe en sluit de pan. Stoof de venkelknolletjes in 6-8 minuten gaar. Controleer de gaarheid door een scherp mes in de venkel te steken. Laat de knolletjes uitlekken.
  2. Verhit de olijfolie in een grote pan, voeg de groenten, peper en zout toe en roerbak 4-6 minuten op hoog vuur, tot alles zacht wordt. Voeg de witte wijn toe en roer om te deglaceren. Laat de wijn flink inkoken.
  3. Voeg de tomaten, de korianderstengels, de specerijen en de rode mul toe. Schenk er zo veel water op dat alles onderstaat, breng het geheel zachtjes aan de kook en laat de vis in 20 minuten gaar worden.
  4. Pureer de soep in de blender op de pulseerstand en zeef alles in een grove zeef boven een schone pan. Breng de soep op smaak met peper en zout en een kneepje citroensap. Laat de soep wat meer inkoken om een dikkere soep te krijgen.

Gesmoorde babyvenkel

  1. Babyvenkel schoonmaken en eventueel doorsnijden indien deze te dik zijn.
  2. Stengels even aanbakken in olie.
  3. Bouillon toevoegen en gaar koken.

Tapenade

Pureer alle ingrediënten in de keukenmachine.

Vis

  1. Verwijder eventuele graten uit de mulfilets.
  2. Verhit de olijfolie in een koekenpan. Bestrooi de visfilets met peper en zout en bak ze met het vel omlaag 1-2 minuten, tot het vel goudbruin en knapperig is. Draai de filets om en bak de andere kant 30-60 seconden tot de vis net stevig is. Haal ze uit de pan en houd ze warm.
  3. Doe een klontje boter in de pan. Bestrooi de sint-jakobsschelpen met peper en zout en bak ze aan elke kant 1 tot 1,5 minuut.

PRESENTATIE

  1. Leg een sint-jakobsschelp op het bord en leg daar een mulfilet tegenaan.
  2. Leg daar overheen een stengel gesmoorde babyvenkel en doe hier wat tapenade op.
  3. Schenk de soep rondom de vis en serveer.
  4. Garneer met een beetje venkelgroen.
AFDRUKKEN

Menu januari 2019

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.