Falafel met gerookte auberginepuree

VOORGERECHT
JUNI 2019
12
3.5/5

INGREDIENTEN

Aubergines

6 staubergines
 zout en peper, naar smaak
 olijfolie om te bestrijken
 Voldoende houtsnippers (elke soort) of pallets voor 1 uur roken.

Auberginepuree

6 stkoudgerookte aubergines (zie bereiding)
4 stknoflooktenen, in dunne plakjes
2takjes tijm
6 elolijfolie
4 eltahini
2 elcitroensap
1bosje bladpeterselie
 zout en peper, naar smaak

Falafel

1.200 grboter
3 stkleine bloemkool, fijngesneden
9 stsjalotten, fijngesneden
150 grvenkelzaad
3/4 tlkippen- of groentebouillon
3/4 tlbuisje / plukje saffraan
3/4 tlpistachenootjes
3 elzout en peper
3 elzout en peper
 zout en peper, naar smaak
 olie om in te bakken

PRESENTATIE

 verse koriander

BEREIDING

Koud gerookte aubergines

  1. Snijd de aubergines in plakken van 1 cm.
    Bestrooi de aubergines met zout en peper en laat ze 30 minuten rusten.
  2. Dep de plakken droog met keukenpapier en bestrijk ze licht met olie.
  3. Als de rookoven rook produceert, leg de plakken 1 uur op een roestvrijstalen rooster in de rookoven. Zorg dat de temperatuur in de rookkamer niet hoger wordt dan 40 graden C.
  4. Neem de aubergines uit de rookoven en laat ze afkoelen.

Voor de puree

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden C.
  2. Bekleed een bakplaat met aluminiumfolie.
  3. Leg de plakken aubergine op de bakplaat en verdeel de knoflook, tijm en 4 el olijfolie erover. Rooster 15 minuten in de oven of primo, bedek ze met aluminiumfolie en bak ze nog 20-30 minuten of tot ze zacht zijn.
  4. Doe de geroosterde aubergine samen met de resterende olijfolie, de tahini, het citroensap en de peterselie in de blender en pureer ze.
  5. Breng de puree op smaak met zout en peper.

Voor de falafel

  1. Doe de kikkererwten, ui, knoflook, rijstebloem en specerijen in een keukenmachine en pureer ze fijn. Voeg de verse kruiden toe en gebruik de pulseerknop om het geheel kort te mengen. Breng het geheel op smaak met zout en peper.
  2. Vorm kleine schijven van een volle eetlepel van het mengsel.
  3. Verhit een grote koekenpan op middelhoog vuur, doe er wat olie in en bak de falafel enkele minuten aan elke kant tot ze goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier en houd ze warm. Herhaal dit tot alle falafel gebakken zijn.

PRESENTATIE

Schep wat auberginepuree op elke falafel en bestrooi ze met verse koriander.
AFDRUKKEN

Menu juni 2019

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.