Tartaar van tomaat met kwarteleitje, gefrituurde kappertjes, olijventapenade en een crostini

AMUSE
MAART 2018
12
4/5

INGREDIENTEN

Tartaar van tomaat
40 st tomaten (Tasty Tommy’s)
3 – 4 st sjalotten
1/2 bosje bladpeterselie
20 st kleine augurken
4 el kappertjes

Tomatenketchup

 zaadlijsten en sap van de tomaten
 klein scheutje sherryazijn
 klein schepje bruine suiker

Olijven tapenade

1klein potje Taggiasche olijven (zonder pit)
 olijfolie
1potje kappertjes

Gefrituurde kappertjes

1potje kappertjes

Crostini

10 tnknoflook
1/4casino witbrood (bevroren)

Afwerking tartaar van tomaat

 Tomatenketchup (van recept)
 Worcestersaus
 tabasco
 Dijonmosterd
 zout en peper

Kwarteleitjes

16 stkwarteleitjes
PRESENTATIE
200 gr oude overjarige kaas, geraspt
2 bakjes tuinkers

BEREIDING

Voorbereiding tartaar

  1. Ontvel de tomaten; snij met een mes een ondiep kruisje bij de steelaanzet van de tomaten. Dompel ze circa 60 seconden in kokend water en schep ze daarna direct in ijs water.
  2. Haal de velletjes van de tomaten. Snijd de tomaten in vier parten en verwijder de zaadlijsten. Bewaar het sap en de zaadlijsten voor de ketchup.
  3. Snijd het vruchtvlees van de tomaat in fijne gelijkmatige blokjes (0,5 cm) en zet apart.
  4. Pel en snipper de sjalot ragfijn en zet apart. Pluk en hak de peterselie fijn en zet apart. Snijd de augurkjes ragfijn en zet apart.
  5. Spoel de kappertjes in een zeef af met koud water, laat uitlekken en zet apart.

Tomatenketchup

Doe de zaadlijsten en sap van de tomaten in een klein pannetje, voeg een klein beetje azijn en suiker toe. Breng op laag vuur zonder deksel aan de kook.
Laat even koken, passeer door een zeef, druk goed uit en laat verder indampen tot stroperige dikte. Laat afkoelen.

Olijventapenade

Hak de olijven ragfijn en meng door de extra vièrge olijfolie.

Gefrituurde kappertjes

Spoel de kappertjes goed af. Laat ze uitlekken op keukenpapier en dep ze zorgvuldig droog.
Verhit een flinke laag olie in een koekenpan en bak daarin de kappertjes 1 tot 2 minuten. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Crostini

  1. Pel de knoflook.
  2. Haal het 1⁄4 casino wit uit de vriezer. Wrijf / rasp de knoflook op de nog bevroren boterhammen (circa 1 teen per snee). Laat ontdooien, snij de korsten weg en vervolgens diagonaal doormidden.
  3. Rooster de crostini in een oven tot goudbruin en krokant.

Afwerking tartaar van tomaat

Meng de tomaten blokjes met naar smaak de ragfijne sjalot, peterselie, augurk en de kappertjes. Breng op smaak met de zelfgemaakte ketchup, Worcestersaus, tabasco, Dijon mosterd, gerookt zout en peper.

Kwarteleitjes

  1. Smeer een poffertjespan royaal in met olie.
  2. Maak de eitjes open en giet een beetje van het eiwit in een bakje, dit wordt niet gebruikt.
  3. Doe de dooier met wat aanhangend eiwit in de koude poffertjes pan.
  4. Vlak voor uitserveren de poffertjespan 1-2 minuten op hoog vuur. Als het eiwit gestold is, is het eitje klaar.

PRESENTATIE

  1. Verdeel de tartaar van tomaat in een ringvorm op borden en druk iets aan.
  2. Strooi een beetje kaas over de tartaar.
  3. Strooi tuinkers en wat gefrituurde kappertjes er over en leg er een gebakken kwarteleitje bovenop.
  4. Lepel de olijventapenade rondom.
  5. Op de rand van het bord de crostini serveren.
AFDRUKKEN

Menu maart 2018

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.