Bapoa van tonijn met shiitake, paksoi en bapoasaus

TUSSENGERECHT
FEBRUARI 2018
12
1/5

Bapao is een gestoomd broodje van tapiocameel met een vulling dat zijn oorsprong vindt in de Chinese keuken. Het is afkomstig uit Indonesië.

De vulling kan vlees bevatten zoals rundvlees, kippenvlees, kip-saté, varkensvlees, ander vleeswaar of vegetarisch gehakt. Maar bapao's kunnen ook worden gevuld met zoete dingen, zoals een mix van stukjes pinda, kokos en sesam op smaak gebracht met basterdsuiker. Bapao gevuld met groente is ook mogelijk, maar dit moet groente zijn die niet te veel vocht afgeeft als ze gaar wordt, zoals wortel of ui. In Vietnam wordt er ook een hard gekookt ei als extra vulling in bapao gedaan.

Een bapao heeft meestal de vorm van een mantou. Omdat het gestoomd is, heeft het echter geen bruine korst. Bapao wordt vaak gegeten met een (chili)saus.

INGREDIENTEN

Bapoasaus

2 dlkippenbouillon
2 dlchilisaus
4 dlgepelde tomaten
1 strode peper, zaadjes en zaadlijsten verwijderd
1 dlkimchi
2 grknoflookpulp

Vulling

800 grtonijnfilet
200 grtaugé
200 grshiitake
100 grpaksoi
1 strode peper, zaad en zaadlijst verwijderd

Bapoadeeg

450 grlauw water
30 grgist
1 kgbloem
40 mlolijfolie
1ei
 snufje suiker en snufje zout

BEREIDING

Bapoasaus

Doe de chilisaus de bouillon en de gepelde tomaten in een pan, breng tegen de kook en voeg de ragfijn gesneden rode peper toe zonder zaadjes en de knoflook. Kook dit tot saus dikte en breng op smaak naar eigen wens.

Vulling

  1. Was de taugé en maak de shiitake schoon door het steeltje te verwijderen.
  2. Snijd de paksoi los en verzamel de witte stelen en de groene bladeren apart.
    Snijd de witte stelen in julienne en de groene blaadjes ook. Bewaar ieder apart.
  3. Blancheer of stoom de shitake kort en wok deze daarna in een bakpan en blus af met soja. Zorg dat deze niet verbrand.
  4. Snijd de shitake in kleine stukjes en meng deze groente door de tonijn en breng op smaak met eventueel soja zout peper en kimchi.

Bapoa

  1. Meng voor het deeg de bloem met de suiker en het zout het ei en de olie door elkaar. Voeg de gist toe en geleidelijk het lauwe water. Laat het deeg circa 1 uur rusten.
  2. Rol het deeg uit en vul dit met een bolletje tonijnvulling en maak bapoa vormpjes. Laat dit rijzen en stoom ze circa 5 minuten in de stoomoven of in een stoompan.

PRESENTATIE

Serveer de bapoa op bord en giet er een beetje  saus over.

AFDRUKKEN

Menu februari 2018

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.