Zwaardvis in brickdeeg met oerwortel, chioggia biet en rettich zoetzuur

VOORGERECHT
NOVEMBER 2017
12
4/5

Chioggia biet is afkomstig uit het plaatsje Chioggia, een havenstadje in de provincie Venetië in Italië. Het is een rood bietenras dat rond 1840 werd ontdekt en geïntroduceerd in de keuken. Het is herkenbaar aan de rode-witte ringen wanneer je de biet doorsnijdt en wanneer je het bietje kookt kleurt het roze. De chioggia biet is destijds met Italiaanse immigranten meegereisd naar de Verenigde Staten, daar wordt het Bull’s Beet en ook wel Candy Stripe Beet genoemd.

De smaak van de chioggia biet is zacht zoet en ook zoeter dan de gewone rode biet. De biet heeft een prachtige tekening aan de binnenkant. Hij wordt vaak rauw verwerkt in gerechten (vanwege het uiterlijk). De chioggia kan ook worden gekookt of geroosterd. Bij verhitting verliest de biet wat van zijn kleur, maar het zebra-patroon blijft evenwel goed zichtbaar.

INGREDIENTEN

320 grzwaardvisfilet
80 grbrickdeeg
2 stchioggia biet
1/2 strettich
1 stoerwortel geel
1 kgzoete aardappel
 little gem
Pesto
2 dl olijfolie
50 gr pijnboompitten
75 gr Parmezaanse kaas
5 gr knoflookpulp
peper en zout naar smaak
200 gr rucola

PRESENTATIE

 Crazy pie

BEREIDING

  1. Bereid de rucola pesto door alle ingrediënten te mixen in de blender en op smaak te brengen.
  2. Snijd de zwaardvis in 12 rechthoekige gelijke porties en marineer dit in de pesto. ( 20 min).
  3. Snijd de velletjes brickdeeg in repen en leg hierop de gemarineerde zwaardvis.
  4. Was de zoete aardappel en pof deze op 180 graden in de oven circa 40 minuten. Laat iets afkoelen en dan verwijder je de schil en pureer de bataat zelf mooi glad en breng op smaak met peper en zout.
  5. Vouw het brickdeeg dicht en bak dit aan beide zijde op matig vuur goudbruin.

Oerwortel geel, chioggia biet en rettich zoet zuur

  1. Snijd de rettich en de chioggia biet in dunne plakjes op de snijmachine.
  2. Snijd ook de oerwortel geel in lange dunne plakken en marineer dit in de sushi-azijn.
  3. Pluk de little gem en marineer dit in heldere dressing.

PRESENTATIE

  1. Maak een baan met de aangemaakte slablaadjes en de zoetzure groenten, garneer met de crazy pie.
  2. Rangschik hiernaast de lauw warme puree van zoete aardappel en dresseer de gebakken zwaardvis erop.
AFDRUKKEN

Menu november 2017

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.