Appelstrudel met vanillesaus, boerenjongensijs en slagroom

NAGERECHT
NOVEMBER 2017
12
2.5/5

INGREDIENTEN

Boerenjongensijs

1 stvanillestokje
300 mlmelk
200 mlslagroom
4 steidooiers
75 grsuiker
1 elbrandewijn
4 elboerenjongens
Strudeldeeg
400 gr bloem
0,4 dl olie
2 dl water

Vulling

100 grsuiker
5 grkaneelpoeder
6 stGranny Smith
2 dlabrikozenjam
1 stcitroen (alleen het rasp)

Vanillesaus

2 stvanillestokjes
1 ltrmelk
200 grsuiker
10 steidooier (200 gr)
PRESENTATIE
slagroom

BEREIDING

Boerenjongensijs

  1. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en haal met een mes het merg eruit.
  2. Verhit de melk in een pan, voeg het vanillestokje en het merg toe en als de melk kookt,
    de pan van het vuur halen en een half uur laten trekken. Haal daarna het stokje uit de melk.
  3. Klop in een kom de dooiers luchtig met de suiker.
  4. Schenk de slagroom bij de melk en breng dit weer aan de kook. Zodra het heet is, een klein scheutje hiervan bij de dooiers gieten en goed roeren. Voeg nog wat van de hete melk toe aan de dooiers in een klein straaltje, maar blijf goed roeren, anders stolt het ei. Als de helft van de melk bij de dooiers zit, kunnen de dooiers worden toegevoegd aan de pan melk. Blijf roeren totdat de vla licht bindt. Steek er een lepel in en strijk daarna een vinger langs de bolle kant van de lepel: als er een schone streep achterblijft is het voldoende gebonden. Laat het mengsel nu volledig afkoelen in de koelkast.
  5. Giet het mengsel dan in een ijsmachine en draai het tot ijs. Pas als het klaar is, de boerenjongens en de brandewijn erdoor roeren en wegzetten in de vriezer om verder te bevriezen.

Strudeldeeg

  1. Voor het deeg meng je in de mengmachine de ingrediënten met de deeghaak tot een mooi glad deeg.
  2. Verdeel het deeg in drieën en bol het deeg op.
  3. Leg elke bol in een diep bord met een klein beetje olie en dek het deeg af met slagersfolie. Zet er een bord op en zet de borden onder de warmtebrug.
  4. Het deeg rol je uit en trek het door middel van de bovenkant van je handen uit elkaar tot je er doorheen kunt kijken.
  5. Bestrooi het deeg met gebruneerde geschaafde amandel en geklaarde boter.

Vulling

  1. De strudel maak je door of een grote rol te maken voor partijen of rolletjes voor een persoon te maken.
  2. De appel schillen en raspen op de mandoline in reepjes.
  3. De appelreepjes meng je met de ingrediënten, waarbij je de abrikozenjam vloeibaar maakt door te verwarmen.
  4. Proef de appelstrudel mix goed en leg de juiste hoeveelheid voor een persoon op het deeg. Snij het bij en rol deze op.
    Maak er een soort snoepje van door de uiteinde aan te draaien.

Vanillesaus

  1. Snijd de vanillestokjes open in de lengte en schraap de vanille eruit.
  2. Zet 800 gram melk op het vuur samen met de vanillemerg en de stokjes.
  3. Roer 200 gram melk  in een bekken glad, samen met de suiker en de dooiers. Als de melk tegen de kook aan is voeg je langzaam het gladde papje toe van de dooiers en de suiker.
    Nu het vuur temperen en met een spatel blijven roeren tot de juiste dikte voor een vanille saus is verkregen.
  4. Koel de saus terug op ijs.

AFWERKING EN PRESENTATIE

  1. Zorg dat de oven op 200 graden staat met een klein beetje vocht (10%).
  2. Zet de strudel in de oven en bak deze goudbruin.
  3. Verdeel de vanillesaus in het midden van het bord en plaats een mooie quenelle slagroom op het bord.
  4. Bestrooi het bord met gebruneerde geschaafde amandelen.
  5. Plaats een stukje cake op het bord om het boerenjongensijs vast te zetten.
  6. Plaats de strudel op het bord en maak een mooie bol ijs.
  7. Garneer de slagroom met mint en serveer direct.
AFDRUKKEN

Menu november 2017

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.