Toast met tomaat, witte tonijn en ansjovisfilet | Gegrilleerde witlof met serranoham

AMUSE
JULI 2017
12
4.5/5

INGREDIENTEN

Toast met tomaat en witte tonijnfilets

12 stFrans of Spaans brood in baguettevorm
2 tnknoflook (optioneel)
6 strijpe tomaten, doormidden gesneden
6blikjes uitgelekte witte tonijnfilets in
 olijfolie (160 g)
6 stpiquilio-paprika’s (uit blik)
12 stingelegde rechte ansjovisfilets uit de
 Cantabrische Zee
 Grof mediterraan zeezout
 Peper uit de molen

Gegrilleerde witlof met ham

6 stgrote struiken witlof
1bosje bladpeterselie, grof gehakt
450 grpata negra- of serranoham, in dunne plakjes
Voor de vinaigrette
12 el sherryazijn
2 tn knoflook
2 tl verse tijm
9 el virgen extra olijfolie
zout en zwarte peper

BEREIDING

Toast met tomaat en witte tonijnfilets

  1. Snijd het brood overlangs door en rooster het aan beide zijden.
  2. Wrijf desgewenst de binnenkant van het geroosterde brood licht in met het teentje knoflook. Doe vervolgens hetzelfde met het snijvlak van de tomaten en leg op elk stuk stokbrood een halve tomaat.
  3. Schik hierop de witte tonijnfilets met aanhangende olijfolie en bestrooi die vervolgens zuinig met zeezout en met een bescheiden draai van de pepermolen.
  4. Leg er een halve piquillo-paprika op en daarop een ansjovisfilet.

Gegrilleerde witlof met ham

  1. Doe de sherryazijn voor de vinaigrette in een pannetje, zet het op laag vuur en kook het tot ongeveer 2 eetlepels in (dat gaat heel snel; kook dus niet te lang).
  2. Wrijf de knoflook en de tijm en niet te weinig zout fijn (liefst in een vijzel).
  3. Doe het mengsel in een kom en voeg de ingekookte azijn, de vers gemalen zwarte peper en de olijfolie toe. Houd de saus apart.
  4. Snijd het uiteinde van het witlof en verwijder oude of verkleurde bladeren maar laat de struiken intact. Snijd ze in de lengte doormidden en in de breedte in drieën, leg ze op de niet te hete barbecue of in een grilleer pan of onder de grill. Laat de ene kant een beetje verkolen, keer ze voorzichtig en grilleer de andere kant (dat duurt niet erg lang).
  5. Overgiet ze meteen met de vinaigrette en bestrooi ze met de peterselie.
  6. Verdeel de stukken over de witlof of wikkel het er omheen.

PRESENTATIE

Leg de 2 amuses op een bordje en bestrooi met een beetje grofgesneden platte peterselie.

AFDRUKKEN

Menu juli 2017

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.