Een bouquet garni is een bosje van diverse kruiden dat wordt meegetrokken in de bouillon en andere gerechten. Een bouquet garni is een bosje van diverse kruiden dat wordt meegetrokken in de bouillon en andere gerechten. Een klassiek bouquet garni bestaat uit peterselie, tijm en laurier. Afhankelijk van het gerecht worden ook kruiden als salie, rozemarijn, selderij, dragon, bonenkruid, basilicum, koriander, majoraan en kervel gebruikt. Daarnaast behoren tot de mogelijkheden het groen van de prei, knoflook, wortel en citroenschil. De kruiden worden samengebonden in een bosje of worden in een katoenen zakje gestopt en meegekookt met gerechten als bouillon, maaltijdsoepen, eenpansmaaltijden of smoorgerechten. Vóór het opdienen wordt het bouquet garni uit de pan verwijderd.
Kalfshaas
18 | kalfshaasjes (80 gr per pp) |
1,5 kg | sukade |
bouillon | |
4 dl | rode wijn |
bouquet garni |
Lavas mousseline
50 gr | lavas |
100 gr | yanthe (balkan yoghurt) |
200 gr | aardappelpuree |
Lavas is een uitstekend keukenkruid, waarvan de smaak doet denken aan die van selderij. Alle plantendelen zijn bruikbaar. De jonge scheuten kunnen als groente worden gekookt of geblancheerd. De stengels kunnen worden versuikerd, net als bij engelwortel. Het zaad is lekker in hartige koekjes en brood. De bladeren kunnen gebruikt worden in stoofpotten, salades, sauzen en soepen. Zowel de bladeren als de zaden worden gebruikt in de keuken en hebben een selderij-achtige smaak. Lavas kan gebruikt worden als smaakversterker en verlicht spijsverteringsproblemen.
Sjalotten
700 gr | sjalotten |
1 dl | Balsamico azijn |
1 dl | gembersiroop |
0,5 dl | witte wijnazijn |
6 dl | Madeira |
olijfolie | |
honing |
36 | asperges AA1 |
Paddenstoelen
250 gr | Enoki |
200 gr | shitake |
200 gr | oesterzwammen |
boter |
Kalfshaas
Sukade
Lavas mousseline
Meng de lavas en yanthe met de aardappelpuree en breng op smaak.
In een spuitzak in de oven van 70 graden bewaren of op temperatuur brengen.
Sjalotten
Asperges
Schil de asperges en snijd op gelijke lengte.
Breng de asperges aan de kook in water met zout en laat in het vocht afkoelen.
Paddenstoelen
Controleer de paddenstoelen. Schoonborstelen en in mooie stukken verdelen (niet te klein).
Bak de paddenstoelen a la minute en bestrooi met peper en zout.
Tussengerecht
Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.
Cookie | Duur | Beschrijving |
---|---|---|
cookielawinfo-checbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |