Warm gerookte zalm met asperges en mosterd-bieslook marinade

VOORGERECHT
juni 2016
14
/5

INGREDIENTEN

Zalm

2 sthele zalmfilet, met huid
4,5 tlzeezout, grof
2 tlzwarte peper, vers gemalen

Marinade

8 elcitroensap, vers geperst
6 elDijon mosterd
2 elhoning
2 elgembersap
3 elsoja
6 elbieslook, fijngehakt
2 elknoflookpoeder
2 elzwarte peper, vers gemalen
2 elCayenne peper, vers gemalen

Voor de grill

28asperges
28trostomaatjes
12takjes dille
2 stlimoen
360 mlolijfolie, extra virgine
 zout
 phase butter flavour
  
 Extra
 2 st Weber rookplank, cederhout (Sligro/Hanos)

BEREIDING

Asperges

  1. VOORAF: Bereid de barbecue voor op directe warmte en leg de rookplanken in het water.
  2. Schil de asperges en snijd de onderkanten er af.
  3. Breng een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook, en kook de asperges kort (2-3 minuten afhankelijk van de dikte).
  4. Leg een theedoek op een dienblad, spreid de asperges hierop en vouw de theedoek over de asperges tot verdere verwerking.

Marinade

Doe alle ingrediënten van de marinade, behalve de olie, in een keukenmachine en meng het tot een glad mengsel. Voeg pas daarna de olie toe. Proef de marinade en breng deze eventueel op smaak.

Zalm

  1. Maak de zalm schoon en verwijder eventuele graten. Portioneer de zalmstukken in gelijke delen.
  2. Leg de zalmstukken met de huid naar beneden en breng op smaak met zout en peper.
  3. Verdeel de helft van de marinade gelijkmatig over de zalm stukken.

Grillen

  1. Verwijder de plank uit het water, plaats de plank boven de indirecte warmte van de barbecue, sluit het deksel en wacht tot de plank gaat roken en knetteren.
  2. Verplaats de cederhouten plank naar directe warmte. Leg de zalmstukken met de huid naar beneden op de plank en sluit het deksel. Grill tot de zalm net iets roze in het midden is en bruin aan de randen. De grilltijd is ongeveer 15 tot 20 minuten, afhankelijk van de dikte van de zalm.
  3. Bestrijk de afgekoelde asperges met Phase rondom. Grill de asperges op directe warmte.
  4. Leg de trostomaatjes op de grill, en grill 10 minuten.

PRESENTATIE

  1. Serveer de zalm warm met de asperges en resterende marinade.
  2. Garneer met trostomaatjes.
AFDRUKKEN

Menu juni 2016

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.