Gillardeau oester sweet chili met gekarameliseerde pinda

amuse
maart 2023
12
4/5

De oesters van Gillardeau zijn wereldberoemd. Met het vlees dat vet is en vol en met een zachte, zoete na smaak weet dit kwaliteits product zich al jaren in de top te plaatsen.

De Gillardeau is van oorsprong een Ierse oester. Deze wordt na drie jaar overgebracht naar de oesterbanken van Gillardeau om daar nog verder te groeien. De oesters liggen gedurende langere tijd met een beperkt aantal op deze oesterbanken, hierdoor krijgen ze langer en beter voedsel waardoor ze vleziger en smakelijker worden. De grote aandacht die Gillardeau besteed aan zijn oesters maakt dat de schelp compacter en zwaarder is dan een “gewone” creuse van dezelfde leeftijd. De schelp is van binnen mooi wit en heeft een prachtige parelmoerglans. De creuses van Gillardeau zijn verkrijgbaar van maat 0 tot en met 4, waarvan 4 de kleinste is.

De Gillardeau oester is vol en vlezig van structuur, mals en krokant tegelijk. De smaak is kruidig, zoet en zout tegelijk, met een lichte toets van komkommer en een heerlijk hazelnootaroma.

INGREDIENTEN

24Gillardeau oesters
24 tlchilisaus
240 grpinda’s
60 grpoedersuiker
 ijsblokjes
 zonnebloemolie
 tuinkers of broeivet

BEREIDING

  1. Pak met een theedoek de oester vast, houd de vlakke kant naar boven en het scharnier naar je toe. Steek het oestermes tussen de scharnier en wrik een beetje met het mes heen en weer.
  2. Snijd de sluitspier los door met het mes langs de vlakke kant te schrapen. Haal de oester los van de schelp en doe deze in een steelpan. Maak de schelp vervolgens goed schoon, deze wordt straks gebruikt voor de presentatie. Herhaal stap 1 en 2 voor het aantal oesters dat je hebt.
  3. Bak de oesters heel kort (20-30 sec.) aan in het steelpannetje op middelhoog vuur. Haal de pan van het vuur en voeg hier direct wat ijsblokjes aan toe. Zorg dat de oesters goed teruggekoeld worden.
  4. Giet een theelepel chilisaus in de schoongemaakte oesterschelpen.
  5. Blancheer de pinda’s door ze 10 minuten in kokend water onder te dompelen en vervolgens in ijswater terug te koelen.
  6. Haal de pinda’s vervolgens door de poedersuiker en klop het overtollige suiker van de pinda’s.
  7. Verhit een flinke scheut (zonnebloem)olie in een steelpannetje en laat het goed warm worden (tot ongeveer 180 graden).
  8. Frituur de pinda’s in de olie maar zorg, door constant te roeren, dat de pinda’s niet aanbranden. Wanneer de pinda’s goudbruin gekleurd zijn, haal ze dan uit het vet en leg ze op een keukenpapiertje.

PRESENTATIE

  1. Leg de oester, met de mooie kant naar boven, in de schelp en bestrooi deze met wat gecrushte pinda.
  2. Garneer het gerecht tot slot met een beetje tuinkers of broeivet.
AFDRUKKEN

Menu maart2023

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.