Buikspek met Indosaus en atjar van rode kool

VOORGERECHT
MAART 2020
12
4/5

Een atjar, ook wel acar genoemd, is een zuur (bij)gerecht van de Indonesische, de Indische en de Maleisische keuken.

De zure smaak van acar kan door inmaak en gisting van de gebruikte groenten zijn verkregen. Vaak wordt echter een acar gemaakt met azijn, waaraan nog allerlei ingrediënten kunnen worden toegevoegd: olie, zout, suiker en een keur aan Indische kruiden, met name koenjit (kurkuma), waardoor de atjar een gele kleur krijgt.

Zijn er meerdere groenten gebruikt, dan spreekt men van acar tjampoer (acar campur; dit betekent "gemengd zuur"). Acars kunnen ook gemaakt zijn op basis van vlees, vis of eieren. Groenten die voor een groentenacar bruikbaar zijn, zijn stevige soorten zoals witte kool, wortel, ui en paprika, maar ook Chinese kool en komkommer.

Acar wordt als bijgerecht gebruikt om de frisse smaak, die een contrast vormt met de vaak gekruide Indische gerechten. Dit wil niet zeggen dat zij zelf ongekruid is. Een acar kan zelfs van Spaanse pepers worden gemaakt en is dan scherp van smaak.

INGREDIENTEN

Buikspek

xx grbuikspek

Indosaus

1 stui, gepeld en gesnipperd
2 elmilde olijfolie
2 tnknoflook, gepeld en fijngehakt
1 eltomatenpuree
1 elsambal ulek
1 blikcherrytomaten
0,5 elbiologisch groentebouillonpoeder
 (of een 1/4 blokje groentebouillon)
3 ststengels sereh, gekneusd in de vijzel
6 stlimoenblaadjes, gekneusd
3 cmverse Laos wortel, in plakjes en gekneusd
1 tlpalmsuiker
 Zout, naar smaak

Acar van rodekool

125 mlnatuurazijn
75 grsuiker
2 stkruidnagels, geplet in de vijzel
1 stkaneelstokje, geplet in de vijzel
1 ststeranijs
0,25 tlzout
0,25 strode kool (of 200 gram voorgesneden)
0,5 stmango
1 stmini komkommer (100 gram)
1 stbiologische limoen

BEREIDING

Buikspek

  1. Recept ontbreekt

Indosaus

Deze saus is lekker bij aubergine, maar net zo goed bij kip of vis. En met een scheut kokosmelk erin wordt het een soort rode curry.

  1. Verhit de olijfolie in een pan en fruit de ui hierin op laag vuur aan tot zacht en zoet.
  2. Voeg de knoflook en de tomatenpuree toe en roerbak even om de tomatenpuree te ontzuren.
  3. Voeg de overige ingrediënten toe met een snuf zout en laat op laag vuur 30 minuten pruttelen. Voeg eventueel een scheutje water toe als de saus te veel indikt. Proef en corrigeer eventueel op smaak.

Acar van rodekool

  1. Zet de natuurazijn op met de suiker, de kruidnagels, het kaneelstokje, de steranijs en zout en roer tot de suiker is opgelost. Neem van het vuur en laat de smaken 15 minuten trekken. Snijd intussen de rodekool in dunne repen, de mango in lucifer dunne reepjes en de komkommer in plakjes.
    Zeef het acarmengsel en verwijder de specerijen. Rasp de limoen en houd de zest apart. Halveer en knijp de helft uit boven het acarmengsel. Meng vlak voor het serveren door de mango, komkommer en rodekool, zodat deze knapperig blijft. Eerder kan ook, alleen wordt de kool dan wat zachter. Maak af met limoenrasp.

    TIP: bewaar eventueel overgebleven acarvocht. Lekker over bijvoorbeeld gekookte bietjes, raapjes of wortel.

AFDRUKKEN

Menu maart 2020

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.