Een atjar, ook wel acar genoemd, is een zuur (bij)gerecht van de Indonesische, de Indische en de Maleisische keuken.
De zure smaak van acar kan door inmaak en gisting van de gebruikte groenten zijn verkregen. Vaak wordt echter een acar gemaakt met azijn, waaraan nog allerlei ingrediënten kunnen worden toegevoegd: olie, zout, suiker en een keur aan Indische kruiden, met name koenjit (kurkuma), waardoor de atjar een gele kleur krijgt. Zijn er meerdere groenten gebruikt, dan spreekt men van acar tjampoer (acar campur; dit betekent "gemengd zuur"). Acars kunnen ook gemaakt zijn op basis van vlees, vis of eieren. Groenten die voor een groentenacar bruikbaar zijn, zijn stevige soorten zoals witte kool, wortel, ui en paprika, maar ook Chinese kool en komkommer. Acar wordt als bijgerecht gebruikt om de frisse smaak, die een contrast vormt met de vaak gekruide Indische gerechten. Dit wil niet zeggen dat zij zelf ongekruid is. Een acar kan zelfs van Spaanse pepers worden gemaakt en is dan scherp van smaak.
Buikspek
xx gr | buikspek |
Indosaus
1 st | ui, gepeld en gesnipperd |
2 el | milde olijfolie |
2 tn | knoflook, gepeld en fijngehakt |
1 el | tomatenpuree |
1 el | sambal ulek |
1 blik | cherrytomaten |
0,5 el | biologisch groentebouillonpoeder |
(of een 1/4 blokje groentebouillon) | |
3 st | stengels sereh, gekneusd in de vijzel |
6 st | limoenblaadjes, gekneusd |
3 cm | verse Laos wortel, in plakjes en gekneusd |
1 tl | palmsuiker |
Zout, naar smaak |
Acar van rodekool
125 ml | natuurazijn |
75 gr | suiker |
2 st | kruidnagels, geplet in de vijzel |
1 st | kaneelstokje, geplet in de vijzel |
1 st | steranijs |
0,25 tl | zout |
0,25 st | rode kool (of 200 gram voorgesneden) |
0,5 st | mango |
1 st | mini komkommer (100 gram) |
1 st | biologische limoen |
Buikspek
Indosaus
Deze saus is lekker bij aubergine, maar net zo goed bij kip of vis. En met een scheut kokosmelk erin wordt het een soort rode curry.
Acar van rodekool
Zet de natuurazijn op met de suiker, de kruidnagels, het kaneelstokje, de steranijs en zout en roer tot de suiker is opgelost. Neem van het vuur en laat de smaken 15 minuten trekken. Snijd intussen de rodekool in dunne repen, de mango in lucifer dunne reepjes en de komkommer in plakjes.
Zeef het acarmengsel en verwijder de specerijen. Rasp de limoen en houd de zest apart. Halveer en knijp de helft uit boven het acarmengsel. Meng vlak voor het serveren door de mango, komkommer en rodekool, zodat deze knapperig blijft. Eerder kan ook, alleen wordt de kool dan wat zachter. Maak af met limoenrasp.
TIP: bewaar eventueel overgebleven acarvocht. Lekker over bijvoorbeeld gekookte bietjes, raapjes of wortel.
Voorgerecht
Tussengerecht
Tussengerecht
Nagerecht
Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.
Cookie | Duur | Beschrijving |
---|---|---|
cookielawinfo-checbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |