Fruittaartje van Zanddeeg met frangipane en banketbakkersroom

NAGERECHT
OKTOBER 2019
12
/5

Frangipane is een heerlijke amandel crème dat in de bakkerswereld als een ‘halffabricaat’ wordt gebruikt. Want de crème wordt meegebakken als vulling in taart, gebak of koeken. De crème wordt traditioneel gemaakt van gelijke delen amandelmeel, suiker, boter en ei. Maar door de jaren heen is het recept door diverse bakkers aangepast en wordt het gemaakt met amandelspijs wat aangemaakt wordt met boter en ei of met banketbakkersroom.

De versie met banketbakkersroom is super lekker door de room (en evt. vanille) die er in zit. De crème wordt vooraf gekookt met melk/room, maar koud en zonder room aan het gebak toegevoegd als vulling. Tijdens het bakken wordt de crème ‘gekookt/gegaard’.Door de melk/room droogt de crème iets minder snel uit en laat het ook minder vocht door wanneer je het gebruikt in taarten waarin fruit wordt meegebakken.

Frangipane wordt voor het gemak meestal van amandelspijs gemaakt, maar wanneer je het maakt op basis van notenmeel, bijvoorbeeld hazelnoten, pecannoten of pistachenoten, kun je er heerlijk mee variëren.

Bij het maken van frangipane is het belangrijk om er niet teveel lucht in te slaan. Indien het te luchtig is kan het namelijk tijdens of na het bakken weer inzakken of gaat het krimpen, waardoor je bij bijvoorbeeld de frangipane taartjes niet een mooi verdeelde vulling krijgt en scheuren ontstaan in je gebaksvulling.

Om iets meer stevigheid of binding te krijgen tijdens het bakken voegen we in dit recept een klein beetje bloem of zetmeel (bv maizena) toe. Je krijgt dan een iets meer ‘cake’-achtige consistentie en een mooiere korst als het toegepast wordt als basis in gebak waarop niet veel vulling komt.

INGREDIENTEN

Zanddeeg

200 grbruine suiker
200 grboter
200 gramandelpoeder
200 grgezeefde bloem
2 grzout
10 grkaneelpoeder

Extra

 Kleine taartvormpjes
 Bakbonen als vulling
 Huishoudfolie
 Deegroller
 Bakpapier

Frangipane

320 grzachte boter
500 grsuiker
5 steieren
120 grbloem
1 stcitroen
500 gramandelpoeder
Banketbakkersroom
150 gr suiker
9 st eidooiers – vloeibaar
60 gr bloem
50 gr maïzena
8 dl melk
2 dl room

Extra
Plastic folie spuitzak + gladde spuitmond

Fruit

125 grbosbessen
125 grbramen
125 grframbozen
125 grrode bessen
250 graardbeien

BEREIDING

Zanddeeg

 1. Oven voorverwarmen op 150˚C, daarna 160°C.
 2. Kneed alle ingrediënten goed tot een stevig deeg en laat een uur in huishoudfolie rusten.
 3. Rol het deeg uit tot een dikte van 2-3 mm. Het deeg breekt makkelijk.
 4. Steek rondjes uit, die groter zijn dan de taartvormpjes, en doe met behulp van een breed paletmes in de vormpjes. Werk de bovenrand netjes af.
 5. Leg er bakpapier op en vul op met bakbonen, zodat het deeg tijdens het bakken niet zal rijzen.
 6. Bak 20 minuten in de voorverwarmde oven van 150°C.

Frangipane

 1. Meng de boter, suiker en amandelpoeder, voeg dan de eieren en de bloem toe, en het sap van een 1/2 citroen en de rasp van 1 citroen.
 2. Draai in twee porties in de Magimix tot een smeuïge massa.
 3. Haal de steunvulling en papier uit de taartjes; vul de taartvormpjes met de frangipane en bak deze gedurende 10 minuten in de voorverwarmde oven van 160°C.
 4. Laat afkoelen.

Banketbakkersroom

 1. Klop de suiker met de eidooiers tot een bijna witte massa, klop er dan de bloem en maïzena door.
 2. Kook de melk met de room en roer dit door het eimengsel. Giet het geheel door een zeef terug in de pan en breng op laag vuur aan de kook tot er luchtbellen ontstaan en laat onder voortdurend roeren nog ca. 5 minuten doorgaren.
 3. Giet over in een schaal, leg er plasticfolie over om velvorming tegen te gaan en zet onmiddellijk in de koelkast.

Fruit

Maak het fruit schoon en halveer de aardbeien.

AFWERKING EN PRESENTATIE

 1. Als de banketbakkersroom wat te stijf geworden is, draai je deze met een scheutje slagroom op in de Magimix tot je een smeuïge stevige pudding hebt.
 2. Vul een spuitzak met een gladde spuitmond met de banketbakkersroom en vul in cirkels de taartjes.
 3. Maak deze naar eigen inzicht op met het fruit.
AFDRUKKEN

Menu oktober 2019

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.